petak, 30. kolovoza 2019.

Nenetova riznica zagonetačkih knjiga (24) – LEKSIKON ... Mavre Špicera


Puni naziv knjige je Leksikon za sastavljače i odgonetače zagonetaka s uvodom, tumačem i primjerima. Objavljen je u Zagrebu 1930. u vlastitoj nakladi autora Mavre Špicera.



Špicer na svega nekoliko stranica donosi najvažnije podatke za države Afrike, Azije, obaju Amerika i Australije, dok na sljedećih 70 stranica piše o europskim zemljama od kojih je odvojio Škotsku, Švicarsku, Španjolsku, skandinavske i baltičke države.

U drugomu dijelu autor donosi popis mora, oceana, morskih vrata i zatona te piše o mitologijama pojedinih naroda, židovstvu i raznice.

U trećemu je dijelu Špicer sačinio leksikončić zagonetaka u kojemu obrađuje premetaljku, brojčanicu, zagonetke, konjićev skok, istoznačnicu, kraljev hod, križaljku, mijenjaljku, obrtaljku, rebus, slovčanicu, spajaljku, češalj, jednadžbu, kriptogram, čarobnu četvorinu, dopunjaljku, suglasnicu, umetaljku i spojnicu (verižnu zagonetku) s primjerima i odgonetkama.



Za ono doba prije 89 godina! Špicerov Leksikon bio je prava senzacija. Primjerak koji posjedujem nabavio mi je 30. travnja 2003. u jednoj zagrebačkoj starinarnici prijatelj Ilija Ika Ivić plativši ga 145,oo kuna. Ne bih ga dao ni za tisuću kuna.

Leksikograf

Broj komentara: 6:

Danko kaže...

Ja sam svoj primjerak nabavio ove godine. (50 kuna bez postarine )

Nedjeljko Nedić kaže...

Odlično pa se još uvijek može naći.

Anonimno kaže...


Rešenje magičnog kvadrata 6 x 6:

KALMIK
AVIONI
LIKTOR
MOTIKA
INOKOS
KIRASI

Vlašar

Anonimno kaže...


Rešenje rebusa: VELIKA STAROST (velik "A", st(o), (o)aro, (orao naopako),st(o)

Vlašar

gogoo kaže...

Zbilja vrijedan leksikon, ne samo kao starina.

Nedjeljko Nedić kaže...

Vlado je napisao točne odgonetke.

Gogoo: Špicer je bio ispred vremena!