četvrtak, 23. siječnja 2020.

Države svijeta (47) – FINSKA


Finska je jedna od triju zemalja smještenih na Skandinavskome poluotoku.  Zauzima površinu od 338.144 km2. Kopneni su joj susjedi Norveška, Švedska i Rusija. Njezin je obalni dio u Baltičkome moru između Botničkoga i Finskoga zaljeva. Glavni grad je Helsinki. Veći gradovi su Oulu, Turku, Lahti, Vaasa, Pori, Tampere, Espoo, Kuopio i Rovaniemi. Najviši je vrh Haltiatuturi (1.328 m), najduža rijeka Kemi (483 km), a najveće jezero od više tisuća njih je Saimaa (4.400 km2). Administrativno je podijeljena na 19 regija od kojih je jedna Alandsko otočje.


Stanovnika je nešto više od 5 milijuna. Najmnogoljudniji narod su Finci (94 %). Službeni su jezici finski i švedski. Vodeća vjerska zajednica su luterani (oko 80 %). Valuta je euro koji broji 100 centa. Finska je neovisnost proglasila 6. prosinca 1917. Od 1995. članicom je Europske unije. Naziv himne je „Maamme/Vart Land“.


Slavu Finske diljem svijeta pronijeli su skijaški skakači, hokejaši, skijaški trkači, biatlonci, Djed Mraz koji ima sjedište u Rovaniemiju, Paavo Nurmi, bacači koplja, automobilisti, relijaši, Nokia, obrazovni sustav ... i njezin odnos prema manjinskim narodima koji bi sve zemlje trebale kopirati.

Zemljopisac

3 komentara:

Hajro kaže...

Bilo bi lijepo pomenuti reli vozače, na svim svjetskim najnaj listama ih je bar pola. Tu je i 34-godišnja predsjednica vlade, super uspješni i inovativni obrazovni sistem, na vrhu su liste najsretnijih nacija ...

Nedjeljko Nedić kaže...

Bilo bi lijepo pa ću to učiniti sada. A Raikkonen!

Hajro kaže...

Volim ovakve rubrike, bravo za blogogazdu, nesto svjezine ce ih uciniti zanimljivijim.
Eto i naseg Raikonena si zaboravio