ponedjeljak, 20. siječnja 2020.

Kriptogramologija (46)


Današnji kriptogram objavljen je kao sedma zagonetka na 71. stranici 3. broja časopisa Mladost od 1. studenog 1929.,  a potpisan je od Juraja Šimičevića, suradnika koji se javljao iz Šibenika. To je drugo ime za zagonetača Miljenka Šimičevića i samo se u Mladosti potpisivao  s njim.


Miljenko Šimičević rođen je u Šibeniku 5. srpnja 1909. godine, a podatak o njegovoj smrti još nije utvrđen. Kako su mu neki radovi objavljeni u Vjesnikovu kvizu (ako nisu retrospektiva) dade se naslutiti da je živio negdje do 1990. godine. Prema zabilješci iz Leksikona zagonetača Jugoslavije, već 1977. bio je učitelj u mirovini. U Mladosti je od 1929. do 1931. objavio ukupno 41 zagonetku, u Svijetu od 1928. do 1933. godine također ukupno 41 zagonetku. Javio se jednom u Sfingi Rebusu, a kasnije u Maloj Sfingi i poslijeratnoj Zagonetki za što nemam točnih podataka. Objavljivao je pod više pseudonima, drugih imena i šifara: Dalmatinac, Samotnik, Mirami, ŠIKOMI, ŠI-MI te Juraj Šimičević.

Štef

1 komentar:

zvonko kaže...

Ovo je težak kriptogram.Rješenje je:zabavni kutić.
Ključ:datumi su imendani iz vjerskog kalendara,mjesec(rim. br.)pokazuje slovo iz imena,prvo ispod bijelog luka gore pa udesno pa se nastavlja iznad bijelog luka(unutrašnji krug).zatim ispod crnog luka gore pa udesno pa se nastavlja iznad crnog luka(unutrašnji nkrug).Imena (bijeli):Kazimir,Antonije,Barnaba,Rajmund,Duhovi,Leon,(crni)Stanislav,Porciunkula,Eulalija,Petar,Kalist,Nićifor.