ponedjeljak, 27. travnja 2020.

Kriptogramologija (60)


Božidar Vranicki, nekadašnji jugoslavenski zagonetački doajen i prvi Čvorov zagonetački velemajstor (Vinkovci, 1969.) zagonetke je sastavljao gotovo 62 godine. Prvu premetaljku objavio je krajem 1918. godine u zagrebačkom Ilustrovanom listu potpisanu s Božidar Wranitzky. Početkom 1919. javio se i u Anđelu čuvaru s jednim logogrifom. Do Drugog svjetskog rata zagonetke je još objavljivao i u zagonetačkim rubrikama časopisa Dom i svijet (1923./20), Pariškoj modi (1924.-1925./7) i Svijetu (1933.-1934./27). Okušao se u raznovrsnim zagonetkama, a ponajviše u raznim premetaljkaškim kombinacijama začinjenim s uspješnim stihovima.

O njemu je napisana opsežna odrednica u Leksikonu zagonetača Jugoslavije, pa ne bih ponavljao već poznate činjenice o njegovom djelovanju. Zagonetke je tijekom svoga životnog vijeka slao iz Banje Luke, Sente, Splita i Zagreba. Najviše je bilo zagonetaka u stihovima, pa je svoj pjesnički talent primijenio i kod sastavljanja kriptograma. U Rebusu br. 42 od 18. listopada 1952. objavio je donji kriptogram kojemu je dodao i uspješne stihove.


Štef


4 komentara:

UNESCO kaže...

REBUS?

Anonimno kaže...


Rešenje jeste REBUS a ključ je u prvim naglašenim slovima: iza P u abecedi ili latinici sledi R; iza D sledi E; iza A sledi B; iza T sledi U a iza R sledi S.

Vlašar

Anonimno kaže...


Pojašnjenje: Pomenuta slava se uzimaju iz imena navedenih ličnosti: PatRoklo, DiogEn, AlBa, TitUs, RamSes = REBUS

Vlašar

Nedjeljko Nedić kaže...

UNESCO je točno riješio, Vlado je sve razjasnio i ispalo je odlično.