četvrtak, 21. rujna 2023.

Nove Aljošine ukoričene zagonetke

Književnika za djecu, haikuista, glazbenika i zagonetača Aljošu Vukovića ili Aljošu s Baldekina, kako ga nazvah jer zbilja živi u toj šibenskoj četvrti, većina zna kao dobroga rebusaša i premetaljkaša, no zahvaljujući njegovoj novoj knjizi „Krila mozga“ bolje ćemo ga upoznati i kao autora kriptograma, mozgalica te logičkih i asocijativnih zadaća. Većina sastavaka uvrštenih u Aljošino novo zagonetno djelce ranije je objavljena u zagonetačkome tjedniku Kvizorami i na blogovima „Enigmatika – tupljenje i oštrenje“ i „Deseta umjetnost – enigmatika“.


Lektor djelca je Vilijam Lakić, grafički oblikovatelj Linardo Grubišić, dok su mu predgovoritelji Sanja Sruk i Nedjeljko Nedić. „Krila mozga“ Aljoše Vukovića   zbirkom je  nekih tzv. malih zagonetaka kojima se njezin autor potvrdio kao vrstan poznavatelj raznolikosti hrvatskoga zagonetanja.

Mozgalica

SABIA

TAPIR

NOGA

MAT

NOS

KUMA

Koja riječ ne pripada gornjemu nizu?

Kriptogram

PARK

DOBROHOTNOST

TENOR

RECEPT

TREMOLO

RUDNIK

STAV

Zagonetka

Ja sam osjetljiva duša,

fina i nadasve laka,

život mi visi o koncu,

a živim samo od zraka.

Aljoša s Baldekina

          Aljoša je Vuković u srednjoj životnoj dobi. Kao književni stvaratelj, pak, je u najboljim godinama, no na enigmatskome polju  ubraja se u mlade zagonetače. Razlog tomu jest činjenica da se enigmatskoj obitelji pridružio tek 2019. Zagonetaštvu  su ga privukli enigmatski blogovi na kojima je on otkrio rebuse, premetaljke i razne stihovne zagonetke. Doduše, u nekim svojim ranijim knjigama i slikovnicama, poput slikovnica „Kad sam došao pred zid“ iz 2017. i „Okruglih pedeset“ (2018.), objavljivao je zagonetke i pitalice od kojih su neke mogle dobiti i nazive usklađene s našim suvremenim zagonetačkim nazivljem.

          Zato se od 2019., objavom rebusa na blogu „Rebusi“ Branislava Nikića i blogu „Enigmatika – tupljenje i oštrenje“ Slavka Bovana te stihovnih zagonetaka u zagrebačkome enigmatskom tjedniku „Kvizorama“, enigmatskim povremenicima „DueT“ i „PEN“ (Posavske enigmatske novine) i na mojem blogu „Deseta umjetnost – enigmatika“, bez ikakve tendencioznosti može zvati i zagonetačem.  Dio njegova zagonetačkoga „arsenala“ 2021. ukoričio je bjelovarski „Čvor“ u knjižicu s premetaljkama naziva „Premetaljoša“.

          Vlastiti dijapazon zagonetaka Vuković je godine 2022. proširio s kriptogramima i logičkim zadatcima, kojima ga je „zarazio“ kolega Zvonimir Bach, autor knjige „Zagonetački kriptogrami“. Sve te zagonetke odlučio je ukoričiti u knjigu intrigantnoga naziva „Krila mozga“, koji je zapravo nekom vrstom pokrate od „kriptogrami, logika, mozgalice, zagonetke i asocijacije“. Iz obilja raznih zagonetaka uvrštenih u ovu novu knjigu izdvojio bih ipak Vukovićeve kriptograme, kojih je i najviše. Svi listom imaju različite ključeve za odgonetanje što im daje posebnu vrijednost i potvrđuje njegovu raznovrsnost. Ni kriptogrami, kao ni ine uvrštene zagonetke, nisu teški za odgonetanje pa ih toplo preporučam mlađim rješavačima. Mišljenja sam da su sve Vukovićeve zagonetke iz ove knjige prikladne za prezentiranje među srednjoškolcima.

          Knjigom zagonetaka „Krila mozga“ Aljoša s Baldekina, kako Aljošu Vukovića odmila nazvah na blogu DUE, proširio je vlastito enigmatsko stvaralaštvo na polje najzagonetnije zagonetke – kriptograma, dokazujući time stalan napredak na sastavljačkome planu. Nadam se da će se u što skorije vrijeme dotaknuti i križaljaka.

Nedjeljko Nedić

24 komentara:

Aljoša Vuković kaže...

Nedjeljko, hvala ti puno na objavi!

Slavko Bovan kaže...

Čestitam!

Aljoša Vuković kaže...

Hvala, Slavko!

ROK BAN kaže...

Čestitka autoru.

Marko Mihaljević kaže...

Čestitam Aljoša!

Aljoša Vuković kaže...

Hvala Rok, hvala Marko!

Dejan Minić kaže...

Aljoša, iskrene čestitke!

Samo napred punom parom:)

Esad L kaže...

Čestitam Aljoša !

Zdravko kaže...

Aljoša, čestitam!!!

Aljoša Vuković kaže...

Hvala, Dejane!

Aljoša Vuković kaže...

Hvala, Esade!

Aljoša Vuković kaže...

Hvala, Zdravko!

zvonko kaže...

I moje čestitke.

Nedjeljko Nedić kaže...

Jedan sam od sretnika koji ju već ima.
Bravo za Aljošu!

Aljoša Vuković kaže...

Hvala, Zvonko!

Aljoša Vuković kaže...

Hvala još jedanput!

Č. Jelić kaže...

Čestitam, Aljoša! Samo hrabro naprijed!

Aljoša Vuković kaže...

Hvala, Čedomire!

Gojko kaže...

KAZALI: GROM

Čestitam!

Aljoša Vuković kaže...

Hvala, Gojko!

Luka kaže...

Čestitka Aljoši i zahvala na zanimljivoj knjizi!

ZA LIKOGRAM!


Aljoša Vuković kaže...

Hvala, Luka!

Бранислав Никић kaže...

Svaka čast Aljoša, za 4 godine bavljenja enigmatikom iznikao su u jednog odličnog sastavljača kako rebusa tako i ostalih ''sitnih'' zagonetki. Sećam se kad si počeo da mi šalješ prve ideje za rebuse. Tvoja želja da što pre uđeš u taj svet sastavljača se videla po mejlovima koje smo razmenjivali i broju ideja koje si mi slao. Ja sam ponekad bio malo strožiji u odlukama šta ću ti objaviti, a šta ne, a to te nije obeshrabrilo, već si sam tražio načina da se popraviš. Vrlo brzo počeo si da sastavljaš odlične rebuse koji su u mesečnim izborima za najrebus uspevali da uđu u najboljih 10, a bilo je i pobedničkih rebusa.
Stihovane zagonetke su tvoja specijalnost, pa si tako svoje pesničko umeće podigao na viši nivo dodajući enigmatske vrednosti.
Knjige koje si počeo da izdaješ odličan su način da se enigmate, a i drugi ljudi, upoznaju sa svom tvojom kreativnošću.
Samo nastavi tako!

Aljoša Vuković kaže...

Hvala ti puno, Bane! 🙏