utorak, 29. siječnja 2019.

U spomen (22) - NIKOLA ČD PEŠIĆ


Nikola ČD Pešić

(Semče kod Gadžinoga Hana, 7. ožujka 1948. – Niš, 27. siječnja 2019.)


Nakon duge i teške bolesti u Nišu je 27. siječnja 2019. umro enigmatski zaljubljenik, aforist, satiričar, haikuist i publicist Nikola ČD Pešić. Srpska je enigmatika njegovom smrću tako ostala bez vrlo važne karike u lancu.

Rođen je u mjestu Semče kod Gadžinoga Hana 7. ožujka 1948. Po struci bijaše ekonomist-komercijalist. Radni je vijek proveo u Beogradu, Požegi, više kosovskih gradova i Nišu. Članom je Udruženja novinara Srbije.

Objavio je više od tri tisuće zagonetaka od kojih je prva križaljka iz niškoga Glasa omladine od 27. travnja 1968. Ipak, tijekom 50-ogodišnje enigmatske karijere njegovim su stvarateljstvom prevladavale stihovne zagonetke. Surađivao je u mnogim enigmatskim časopisima. Neki od njih su Novosti Enigma, Vjesnikov kviz, Eureka, Politika mozaik, Šarada, GEN, Zagonetka, Pitalica ... Radove je potpisivao s više pseudonima od kojih većina sadrži troslov NIK. Bio je u članstvu EK „Niš“ i EK „Nova zagonetka“ iz Beograda. Sudjelovao je na nekoliko SES-ova. Začetnikom je ideje Festivala autorske zagonetke pokrenutim u Nišu 2005. Objavio je i pet knjiga: „Enigmorimići“ (2003.), „Antologija srpske autorske zagonetke“ (s Marjanom Radakovićem, 2010.), „Srž“ (2013.) i „FEZ zagonetke“ (2016.) te „Semče – izvor života“.

Nikola ČD Pešić bit će sahranjen na niškome Novom groblju u petak, 1. veljače 2019. Počivao u miru Božjemu.

Nekrologije

2 komentara:

Anonimno kaže...


Nikola ČD Pešić će ostati u sećanju svim enigmatima koji enigmatiku vide kao
DESETU UM(J)ETNOST jer Nikola je bio izraziti predstavnik umetničkog pristupa enigmatici. Podsetimo da je dobitnik ZLATNE POVELJE ENIGMATSKOG SAVEZA SRBIJE
i POVELJE ZA ENIGMATSKO IZDAVAŠTVO ESS.

Neka mu je večna slava i hvala.

Vlagor

Nedjeljko Nedić kaže...

A je li objavio još koju knjigu?