ponedjeljak, 11. svibnja 2020.

Kriptogramologija (62)


Inženjer agronomije Željko Lovošević počeo je zagonetati poslije Drugog svjetskog rata. Prvu zagonetku – ispunjaljku – objavio je u 6. broju zagrebačkog Problema (8. veljače 1947.). Osim u Problemu zagonetke su mu objavljivane u  Rebusu (1952.-1953), Ilustriranom vjesniku (1952.), osječkoj Zagonetki (1957.) te zagrebačkoj Sfingi (1966.). Pojavom Enigmatskog udruženja Bjelovar (EUB), čiji član postaje već 1. studenog 1968. godine,  već u prvoj godini izlaženja Čvora objavljuje tri zagonetke, a potom je stalni suradnik. Objavljivao je i u Mini Čvoru, Predahu i Skandi Čvoru. Aktivno je sudjelovao u društvenim aktivnostima, bio član upravnih tijela, sudjelovao na susretima i natjecanjima. Svojim novitetom drži slogovnu zbrajaljku. Koristio je pseudonim Desiderius.

Javljao se iz Belišća dok je bio zaposlen u tamošnjem PIK-u, a potom se preselio u Koprivnicu gdje je u Podravci bio planer-analitičar.  Željko se rodio u Novskoj 9. lipnja 1929. godine, a umro je u Rijeci, gdje se preselio nakon umirovljenja, 23. prosinca 2001.

U zagrebačkom Rebusu u dvije godine objavio je 47 zagonetaka (rebusa, rarebusa, klinova,  metamorfoza, premetaljki, adresa, posjetnica) a među njima i desetak kriptograma. Ovaj kriptogram objavljen je u 51. broju od 20. prosinca 1952. godine.


Štef

3 komentara:

zvonko kaže...

Ovaj kriptogram nemam u svojoj arhivi,izmakao mi je pogledu.Rješenje neznam.

Nedjeljko Nedić kaže...

E, pa ne znam ni ja! Valjda će ga Štef napisati.

Neki Tip kaže...

Na žalost ne znam ni ja, a niam ni pokušavao odgonetnuti pored vas stručnjaka. To je bio predzadnji broj Rebusa, a odgonetke su donošene dva broja kanije.
Raspišimo natječaj pa ćemo dodijeliti jednu knjižicu tko prvi odgonetne!