četvrtak, 7. svibnja 2020.

Prilog broj 4000


Jubilarna brojka zaslužuje i nešto posebno. „Krivcem“ za donju četvorinicu zapravo su bjelosvjetski mućkaroši koji osmisliše „genijalnu“ ideju za totalno zatvaranje cijeloga svijeta koji se posve priviknuo na globalizaciju, koja je također „izumom“ već spomenutih Muskova, Gatesa, Bezosa i ine gamadi a la Davos, Bilderberg itd. Zahvaljujući njima, izraz „ostani(te) doma“ postao je vrlo in pa je Tona zamijetio da bi to bilo zgodno za kvadrat 10 x 10. IlijaO se složio, pa smo ga sklepali tako da se zadnje riječi ne bi postidio ni Života Stanković. Tada je došao na red Boris Babič, kojemu je malo nedostajalo da ga posve usavrši. Potom ga poslah na rekonstrukciju Rešku, koji ga je izmijenio, ali ga nije posve uredio. Naposljetku, obratili smo se enigmatskoj instanciji, koja rješava sve  probleme – Georgiju Žeravici. Žare, ne samo da ga je uspio pokrpati, nego je uklonio i proširenje pa je nastala čista četvorina 10 x 10, koja ne zadovoljava važeće enigmostandarde, no zavrjeđuje prikazivanje. Stoga vam ju i dajem na odgonetanje.

Čarobna četvorina 10 x 10

A, A, DO, DO, ĐI, I, JA, JA, JA, KA, LI, LI, LI, LIN, MA, MA, MA, MA, MI, MI, MO, MO, NA, NA, NA, NA, NA, NAR, NI, NI, NI, NI, O, O,  PAS, RA, RI, RI, RI, SAN, STA, STO, TA, TA, TI, TO, TO, ZA, ZAM.


1.Do neki dan iznimno aktualan izraz u Hrvatskoj vezan uz pandemiju koronavirusom, koji je sada zamijenjen frazom „ostanimo odgovorni“, 2. Dulji naziv lijeka za grlobolje švedske tvrtke Matsmart, 3. Prezime i ime manje znane koprivničke SDP-ovke, 4. Učenje o nepostojanju morala, 5. Upornošću i spretnošću stvoriti iz ničega nešto korisno (pren.), 6. Pogrdan slovenski naziv za Talijana, 7. Oni koji pripadaju nekoj Dorijani, 8. Pas u poodmaklim godinama s kojega se dlaka linja, olinjalo pseto, 9. Japanska nogometna reprezentativka podrijetlom iz Tajske (1994.), 10. Rumunjska umjetnica drugoga imena Cristina.

(Boris Babič, Rešad Besničanin, Žarko Đokić, Antun Jurić, Nedjeljko Nedić i Ilija Ozdanovac)

Jubilarac

Broj komentara: 5:

RadojaR kaže...


Šta su važeći enigmostandardi kod ovakve vratolomije? Glupo bi bilo ne koristiti mogućnosti koje nam internet pruža, bar za ovakve i slične radove. Osim toga, pomoć koja se daje kod magičnih likova praktično ne ostavlja mogućnost da bilo koja i bilo kakva kombinacija ove vrste ostane neriješena. Čestitam autorskom šestercu, a posebno "enigmatskoj instanciji, koja rješava sve probleme"!

RadojaR kaže...


Da ipak upišem i rješenje:

OSTANIDOMA
STOMATOLIN
TOMOMARINA
AMORALIZAM
NAMAĐIJATI
ITALIJANAR
DORIJANINI
OLIZANIPAS
MINATANAKA
ANAMIRISAN

Zdravko kaže...

E, ovo se zove enigmatska saradnja!
Čestitam svakome ponaosob na ovoj desetki.

Nedjeljko Nedić kaže...

Radoja, trebalo bi biti Marina Tomo (zanimljivo je da se tako zove i neka jap. glumica ili plesačica čija i slika ima na internetu), posvojni pridjevi nisu baš preporučljivi ili su zabranjeni, a Italijanar je slovenska riječ. Ali, ovo je kvadratina pa se može istrpjeti.Zahvaljujem na čestitkama. Georgije je pravi maher!
Hvala ti Zdravko na čestitkama. Žaretu pripada najveći dio jer je on riječi stomatolog i stomatis zamijenio stvorivši novu kombinaciju.

Mandrak kaže...

Ah, 100 babica, a dete invalid. Možda je ipak trebalo da angažujete i Životu Stankovića, samo je on falio za final touch. :P

Ja ovde nalazim 3, ajde neka bude i 4 , pa i 5 pojmova sa kakvom-takvom enigmatskom vrednošću (kad spustimo sve kriterijume na minimum minimuma, italijanar i dorijanini mogu da prođu, što sa prvim, 4. i 5. čini 5). Dakle, 5 od 10 pojmova tj. 50 % kvadrata čine bemisleni nizovi slova.
Zar postoji ikakva razlika između nizova TOMOMARINA, MINATANAKA; ANAMIRISAN i XyXyXyXyXy (ravadalata, baratakama, mataragava)? OLIZANI PAS je već priča za sebe, malo je reći bizarno, kao iskonstruisani pojam iz životinjske seksologije, a i taj lek STOMATOLIN poznate tvrtke Mats-nešto je "spasio" kombinaciju koliko bi je spasio i bilo koji drugi besmisleni niz.

Ukratko, ja bih vrlo rado čestitao, ali ovo nije za čestitanje ni kad bismo se šalili.