srijeda, 13. svibnja 2020.

Živ je kolega Esad


Prikupljajući podatke o zagonetačima koje sam uvrstio u budući Leksikon zagonetača BiH, sjetio sam se i Ključanina Esada Zukanovića. Prvu sam mu poruku poslao lani, ali odgovora nisam dobio. Potom mi je naš „Norvežanin“ Zdravko Kubat provjerio je li Eso među živima. Utvrdivši da sigurno jest, poslao mi je njegovu e-poštu. Pisao sam mu ponovno, a odgovor dobih tek nedavno.  Objavljujem ga u cijelosti skupa sa slikom koju mi je poslao naknadno. Dakako, da ga  srdačno pozdravljam!



Poštovani,

Hvala što ste se javili. Vaš projekt je vrijedan hvale i nadam se da ćete započeti posao, unatoč ovoj nesretnoj pandemiji corona virusa koja nam je svima promijenila život, uspješno i okončati. Nadam se da ste Vi i Vaša obitelj zdravi i mogu samo poželjeti da tako i ostane. Sticajem okolnosti nisam vam se mogao ranije javiti. Ne znam u kojoj se fazi sad nalazite i da li je rukopis spreman za tisak. Zagonetaštvo je bilo i ostalo moja velika ljubav. Kao dijete opčinio me magični svijet enigmatike, pa sam rano počeo rješavati križaljke, ali i druge zagonetke. Kao sastavljač okušao sam se tek u studentskim danima, pa mi je prvi mentor bio kolega sa studija na Pravnom fakultetu u Zagrebu, cijenjeni križaljkaš Stjepan Tumpić. On i Boris Nazansky upriličili su posjetu doajenu jugoslavenske i hrvatske enigmatike, legendarnom Zlatanu Čopu. To mi je, kao sastavljaču početniku, puno značilo. S diplomom u džepu vraćam se u Bosnu i pravničku karijeru započinjem kao šef pravne službe Tvornice vijaka u Mrkonjić Gradu, koja je poslovala u sastavu tadašnjeg industrijskog giganta RMK-Zenica. Nakon toga sam imenovan za suca Općinskog suda u Ključu, ali me moja profesionalna znatiželja vodila dalje pa sam otvorio odvjetnički ured, također u Ključu. Time sam se bavio sve do 1992. godine, kada sam zbog ratnih sukoba u SFRJ morao napustiti svoj grad i svoju državu i naći utočište u Švedskoj, gdje i sada živim. Jezik sam brzo naučio i studirao na Univerzitetu Örebro i prestižnom Univerzitetu u Lundu.
Radio sam visokopozicionirani posao pravnika u jednom švedskom državnom organu. Otišao sam u mirovinu 2017. godine. Imam status autoriziranog tumača za bosanski, hrvatski i srpski jezik i autoriziranog prevoditelja sa švedskog na bosanski, hrvatski i srpski jezik. Oženjen sam, imam jednu kćerku i dvoje unučadi. Živim u Helsingborgu, regija Skåne, južna Švedska. Sve ove godine bio sam i ostao pasioniran rješavatelj križaljki i drugih zagonetki, kako iz naših, tako i iz švedskih enigmatskih publikacija. Moj zagonetački nerv mi ne da mira pa povremeno sastavim koji anagram i slično, ali od 1992. godine ne objavljujem. Više puta sam htio stupiti u vezu s nekim od enigmatskih izdanja s naših prostora, godine su se nizale i ništa se nije desilo. Često se sjetim nekih meni dragih kolega zagonetača, pitam se gdje su sad, šta rade, jesu li među živima, ali ni s kim od njih nisam nikad stupio u vezu. Znate li šta o Alojzu Buljanu, mom Ključaninu, darovitom zagonetaču, kojeg se sjećam kao tihog i povučenog momka.

Vama i Vašoj obitelji želim sve najbolje u životu!

Esad Zukanović      

Broj komentara: 8:

Hajro kaže...

Bravo i hvala obojici, baš lijepa vijest.

Pozdrav Esade, da je bilo kontakta vidjeli bismo se, bio sam često u Malmeu, prolazio pored Helsinborga... čestitke za uspjeh u struci, velika je to stvar.

Aljoša Vuković kaže...

Svaka čast Esade!

Slavko Bovan kaže...

Pozdrav i od mene.

Zdravko kaže...

Uvijek je lijepo čuti za kolege enigmate iz "stare garde", posebno kada su dugo bili izvan enigmatskog svijeta.
Čitamo da je odgonetački, a i zagonetački duh još uvijek prisutan, pa je za očekivati da Esadovi radovi polako počnu ugledavati svjetlo dana.
Pozdrav Esadu. Sve najbolje!

Nedjeljko Nedić kaže...

Još sam ja Esadu napisao Alojzovu e-poštu pa su se oni već dopisivali. Meni se čini da se malo udebljao.

Gojko kaže...

Koliko se sjećam(možda Esad bolje) da smo se busom zajedno vraćali sa SZJ iz Zvornika 1982.g.Ja sam izašao u S.Mostu,a on produžio (30-tak km dalje)do Ključa.Mislim da je on imao i jednu enigmatsku knjigu,koju sam imao,ali je zbog znanih okolnosti nestala...

gogoo kaže...

Lijepo, važno da smo živi. Bio sam jednom blizu.

Nedjeljko Nedić kaže...

Knjiga se zove "Enigmorime". Budući da je dobio Goranovu zagonetačku nagradu, Čvor mu je objavio zbirčicu stihovnih zagonetaka.