ponedjeljak, 29. lipnja 2020.

Kriptogramologija (69)


O splitskom zagonetačkom velemajstoru premetaljki, stihovnih zagonetaka, raznih vrsta rebusa, piramida i opetovnih likova te brojnih računskih kriptograma (zbrajaljki, oduzimaljki i dr.) Petru Restoviću još uvijek se vrlo malo zna. Iako je bio vrstan suradnik brojnih poslijeratnih zagonetačkih listova, gotovo da nema zapisa iz njegova životopisa. I u vrijeme pisanja Leksikona zagonetača nije bilo njegova odgovora na poslani anketni list. Tako još uvijek nema datuma i mjesta rođenja, a datum smrti sam uspio pronaći posjećujući splitski Lovrinac – 8. lipnja 2005. (iako se bojim da dan nije točan!).

Zagonetke su mu objavljivane u Čvoru, Čvor Razbibrizi, Enigmi, Enigmatskim novinama, Problemu, Rebusu (Zg), Rebusu (Os), Sfingi Rebusu, Vjesnikovu kvizu i Zagonetki (Os), pa kasnije u Predahu i Kviskoteci. Potpisivane su  i s nekoliko šifri i pseudonima: Kindarus, Piro, P. R. i Res.

U sedmom broju zagrebačkog Rebusa od 29. prosinca 1951. objavljen je donji kriptogram koji je bio čestitka uredništva Rebusa.


Štef

2 komentara:

UNESCO kaže...

SRETNA NOVA GODINA (naizmjenično se odabiru peto i deveto slovo)

Nedjeljko Nedić kaže...

Točno je, UNESCO!