ponedjeljak, 27. srpnja 2020.

Kriptogramologija (73)

O autoru današnjeg kriptograma gotovo da se ne zna ništa. U Leksikonu zagonetača Jugoslavije je odrednica napisana po bilješkama Borisa Antonića:

„JURČEC, Vladimir: Zapažen zagonetač u rasponu od tridesetih do pedesetih godina. Svestrani autor – suradnik mnogih zagonetačkih i nezagonetačkih listova. Urednik više zagonetačkih rubrika: Zabavnik (tiskara Beker) i dr. Objavljivao i pod pseudonimom Dado.“

Pokušavajući doći do nekih podataka razgovarao sam s Radovanom Jurčecom, sinom osječkog zagonetačkog velemajstora Marijana Jurčeca, inače Vladimirovim nećakom. Razgovor je bio kratak i sveo bi se na to da ništa ne zna o svom stricu, da je stric crna ovca obitelji, da je otišao u Njemačku i da nema kontakata s njima. Nisam uspio doznati je li mu je djed imenom Stjepan, jer kada bih uspio potvrditi tu činjenicu onda bih znao godinu rođenja i smrti.

Danas mogu sigurno napisati da je Vladimir Jurčec surađivao u Sfingi Rebusu 1934.-1936. gdje je objavio 18 zagonetaka, potpisanih s Vlado, Vlado J. i Vladimir Jurčec. Siguran je i podatak da je neke zagonetke objavio u Zagonetki 1946. i zagrebačkom Rebusu 1951. I to bi za sada bilo to.


Današnji kriptogram zbrajanja objavljen je u prvom broju Rebusa od 17. studenog 1951. godine. U to vrijeme uredništvo je dopuštalo računske kriptograme s kratkim riječima, a pola godine kasnije obznanilo je da će objavljivati kriptograme s riječima od najmanje pet slova (s kraćim riječima više ne dolaze u obzir!). Do kraja 1952. taj kriterij je povišen pa više nije bilo računskih kriptograma ako nisu imali najmanje šest slova. Kasnije je taj kriterij ponovo promijenjen, a kraće riječi došle bi u obzir u nekoj specijalnoj kombinaciji.

Štef