petak, 24. rujna 2021.

Nova Kviskoteka (137) – broj 1376

Robi je bio u Đakovu, Marky navija za Hajduka, Zoki je „skoknuo“ do Kube, Ursus se prisjetio Bebela, a MAG prati imenjaka Rimca.

Kviskoteka živi vječno!





Nizozemac u Interu (premetaljka)

FEST VRIJEDAN

Naša košarkašica (premetaljka)

JAO, DIVNA KĆI!

(Robert Pauletić, Tonći Kulić, Miro Ružić, Mato Glibo i Zoran Radisavljević,  Kviskoteka broj n1376, 24. IX. 2021., str. 1, 4, 12, 23 i 47)

Kvisko

Broj komentara: 8:

Aljoša Vuković kaže...

Karolina je žestoka

Aljoša Vuković kaže...

Ivana Dojkić

Aljoša Vuković kaže...

Stefan de Vrij

Nedjeljko Nedić kaže...

Sve je točno!

Zdravko kaže...


Rješenje EN-ispunjaljke:
ENERGIJA
SENIORAT
IMENITELJ
KOMENTAR
DAVLJENIK
RAZMJENA
ACETILEN

Više puta sam naglasio da je PASIJANS (predočen odgonetaču digitalno ili u štampanom časopisu) zagonetka koja traži i rješavačke i sastavljačke sposobnosti, odnosno poziva one odgonetače koji se nisu okušali kao sastavljači da to pokušaju, u najmanju ruku u ovoj vrsti zagonetke. PASIJANS traži da rješavač kombiniranjem riječi koje sam izabere dođe do postavljene riječi, i time da dade SVOJU verziju iznalaska puta do zadate riječi, a koja najčešće može odstupiti od ideje rješavača.

Mislim da ovakva vrsta zagonetke - ISPUNJALJKA - istina u manjoj mjeri, također inicira rješavača da pokaže svoje sastavljačke sposobnosti. Zadat je dvoslov i riječ, od kojih se kombiniranjem treba sastaviti nova riječ.


Zdravko kaže...

... odstupiti od ideje "rješavača". Ovdje se podrazumijeva da treba stajati "sastavljača".

stipan medo kaže...

U Kvizorami broj 1460 od 28.3.2020. objavljen moj rad FEST VRIJEDAN.

https://enigmatikatio.blogspot.com/2020/03/kvizorama-1460_27.html?spref=fb&fbclid=IwAR0Pu1PxpfqMfw5UinrN9KwOQo6a7iEXj6XAEjPva7AEwqlcoB4AlutwLyU

Nedjeljko Nedić kaže...

Zdravko: točno.
Ovakve dopunjaljke bile su na stranicama Čvorove Osmosmjerke samo s već upisanim troslovima, pa čak i četveroslovima i petoslovima, a bilo ih je i u Kvizorami. U pravu si glede njihova sastavljačko-rješavačkoga karaktera.

Stipane, ovo je kod premetaljaka vrlo čest slučaj. Zapravo, je možda i neizbježno.