četvrtak, 15. studenoga 2018.

Križaljke s rekordnim bjelinama objavljene u hrvatskim enigmatskim časopisima (28) - KRIŽALJKE S UČAHURENOM ČETVORINOM 5 x 5


Zahtjevna, ali i dostižna zadaća. Ipak, vrlo su rijetke i dugo još nije objavljena nijedna križaljka s učahurenom čarobnom četvorinom 5 x 5. Zato su tu stariji primjeri.



(Želimir Kušić, Vjesnikov kviz broj 71, 6. XI. 1974.)



 (Jasmin Mahić, Čvor križaljka 444, 6. I. 1988., str. 6)



 (Zoran Krivić, Extra talijanke broj 36, 20. IV. 1993., str. 3)

                                                                   Kolega

4 komentara:

Zdravko kaže...

Da li je neko do sada sastavio učahureni kvadrat 6x6 ili 7x7?

Zdravko kaže...

Mislim da riječ u kvadratu ne bi trebala imati isti korijen sa riječju u kojoj se nalazi, kao n.p.r. DOSTA u NEDOSTATAK u prvoj križaljci.

Nedjeljko Nedić kaže...

Ima križaljaka s učahurenim kvadratom 6 x 6. Na starome blogu DUE sam pisao o njima. Krivić, Krsmanović i ja sigurno smo ih objavili. Nije objavljena nijedna križaljka s kvadratom 7 x 7 i mislim da ju je nemoguće sastaviti. Ipak, ostavljam mogućnost ... jer je tu i svemoćni internet.

Što se tiče istih korijena, u pravu si. Kod petica to je i moguće izbjeći, no kod šestica je znatno teže. Ja bih to prihvatio kao iznimku zbog težine sastavka.

Zdravko kaže...

Maloprije sam pokušao sastaviti šesticu, i vidim da bi mogla ići, ali sedmica bi bila nedostižna. Isti korijeni bi se mogli izbjeći uvrštavanjem stranih riječi i ličnosti, ali i to ima svoja ograničenja.