nedjelja, 31. ožujka 2019.

Nova Čvorova knjižica



Zagonetačko društvo „Čvor“ u prvih trideset godina svog aktivnog djelovanja na području zagonetaštva ulagalo je znatna materijalna sredstva u nakladničku djelatnost vezanu uz razne brošure, leksikone, rječnike, bibliografije i antologije zagonetaka. Brojni mladi autori imali su prigodu da im je tiskana neka knjiga s njihovim teorijskim, povijesnim ili autorskim zagonetačkim radovima.

Jedan od najaktivnijih autora bio je  Franjo Tušek, jedno vrijeme i Čvorov zaposlenik. Vrijedan i pedantan obrađivao je kartice s riječima koje su priređivali članovi Čvora stvarajući tako rukopise za enigmatske rječnike (ER-6, ER-7 i ER-3) koji su kasnije tiskani. Nakon priprema prvih bibliografija o zagonetačkim aktivnostima (S. Peleh: Bibliografija enigmatike, Bibliografija „Sfinge“- „Rebusa“) Franjo Tušek je i sam počeo obrađivati u dogovoru s uredništvom pojedine zagonetačke rubrike nezagonetačkih časopisa koji su izlazili prije Drugog svjetskog rata. Pripremio je brojne rukopise, od kojih su neki već tiskani, a dosta toga je ostalo neobjavljeno. Sada se ukazala prigoda da se nešto od toga objavi, pa smo počeli pripreme rukopisa za tisak.


Tako je ovih dana izdana knjižica na trideset stranica pod naslovom Bibliografija zagonetačke rubrike „Krijesa“ (1909.-1933.). Zagonetački povjesničari i teoretičari dobili su pregled svih zagonetaka i njihovih autora koji su bili na stranicama Krijesa, a tu se nalaze i popisi svih autora s brojem i nazivima njihovih zagonetaka, dane su i sve odgonetke tiskanih zagonetaka, pregled klubova i mjesta iz kojih su se javljali pojedini autori, popis naziva zagonetaka te popis svih drugih tekstova vezanih uz zagonetaštvo.

Knjiga je tiskana u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od „Čvor“ d. o. o. Bjelovar. Cijena knjižice, u koju je  uključena i dostavna poštarina, je 50,oo kuna. Uplate se vrše putem banke koristeći Čvorov IBAN: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj unesite svoj OIB. Bilo bi dobro da po izvršenoj uplati nazovete Tajništvo i javite točnu adresu za dostavu. Zbog visoke poštarine nije predviđena dostava pouzećem.

Štef

1 komentar:

Anonimno kaže...


Naravno - zainteresovan sam za ovu knjigu jer imam skoro sva izdanja "Čvora".

Javiću se Štefu u vezi nabavke knjige.

Vlašar