petak, 20. rujna 2019.

Čvor ide dalje


Ranije od očekivanog završen je tisak još jedne bibliografije zagonetaka iz neenigmatskog časopisa Osvit. Bibliografiju zagonetačke rubrike „Osvita“ (194.-1940.) priredio je nekadašnji urednik u Čvoru zagonetački pisac, povjesnik i autor zagonetaka Franjo Tušek. Njegov rukopis čekao je gotovo trideset godina da bude objavljen, no to ništa ne umanjuje njegovo značenje i važnost za povijest zagonetaštva u ovim krajevima.

Knjižica ima četrdeset stranica na kojima su doneseni brojni podaci o zagonetačkoj rubrici u Osvitu – Časopisu za odraslu omladinu. Osvit je imao rubriku sa zagonetkama pod nazivom Razbibriga, no nije se pojavljivala baš u svakom broju. a u njoj je objavljeno gotovo dvjesto zagonetaka. Izdavač časopisa bilo je Udruženja nastavnika građanskih škola Jugoslavije, a tiskan je djelomice latinicom i ćirilicom.


Bibliografija je načinjena po već ustaljenim pravilima tako da budući istraživači mogu njene podatke koristiti brzo i jednostavno. Tu se nalaze poglavlja: Kalendarij izlaženja brojeva „Osvita“, Gdje je što u „Osvitu“, Autori i njihove zagonetke, Abecedni popis autora zagonetaka, Autori zagonetaka po mjestima javljanja, Odgonetke zagonetaka, Enigmatski tekstovi, Abecedni popis nagrađenih odgonetača, Nepotpuni potpisi autora zagonetaka te Nazivi zagonetaka.Novost je i u tome što je urednik Stjepan Horvat napisao Uvod o časopisu i njenom uredniku Josipu Rukavini. Također, preneseno je nekoliko stranica sa zagonetkama i samog časopisa.

Knjiga je tiskana u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od „Čvor“ d. o. o. Bjelovar. Cijena knjižice je 50,oo kn s uključenom  dostavnom poštarinom, a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj unesite svoj OIB. Bilo bi dobro da po izvršenoj uplati nazovete tajništvo i javite točnu adresu za dostavu (tel. 043/244 050). Knjigu možete dobiti i pouzećem a cijena knjige i poštarine je 70,oo kn. Naručiti možete telefonski ili na e-mail: cvor@cvor.hr.

Za uplate izvan Hrvatske cijena je 10 eura (uključena dostavna poštarina za inozemstvo) a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swiftcode: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem.

Urednik

Nema komentara: