utorak, 24. rujna 2019.

Kriptogramologija (30)


Evo još jednog kriptograma objavljenog u zagrebačkom Svijetu u broju 21 , godina V., knjiga IX.,  od 17. svibnja 1930 godine. Kao autor potpisan je Franjo Rebec iz Ljubljane. Tko je zapravo Franjo, je li ugankar ili zagonetač,  još uvijek nema odgovora.


U vrijeme pisanja Leksikona zagonetača Jugoslavije imao sam vrlo šture podatke o njemu, a ni do današnjih dana nije se mnogo toga novoga otkrilo.  Zabilježio sam ga tada kao Frana, jer Franjo se pojavljuje sporadično, a bio je i ponekad Frano. Prema onome što danas znam o njemu uvijek se javljao iz Ljubljane. Prvu zagonetku – Zagonetka u kruni - objavio je u dvobroju 9-10. časopisa Omladina koji je izašao 1. lipnja 1920. Zagonetkama se više bavi u razdoblju od 1928. do 1934. kada surađuje u Svijetu, Sfingi i Zagonetki, a  spomenuo ga je i Vladimir Vrđuka u svojoj knjizi Priručnik za sastavljanje i rješavanje zagonetaka sa uputom i leksikonom (1933.). Koliko je objavio zagonetaka teško je reći, jer nema podataka o tomu. Imam tek zabilježeno da je u Sfingi objavio četiri zagonetke, a u Svijetu jedanaest zagonetaka.

Zanimljivo bi bilo čuti znaju li slovenske kolege išta o Franu što bi pridonijelo rasvjetljavanju njegove uloge u zagonetaštvu.

Štef

3 komentara:

UNESCO kaže...

MAJČIN DAN U ZAGREBU!

Nedjeljko Nedić kaže...

Tako je, UNESCO!

zvonko kaže...

Točno,ključ: slijed istih pokazatelja vrste,1. crna,2. siva,3.bijela.