ponedjeljak, 18. studenoga 2019.

Kriptogramologija (37)


Dvadesete i tridesete godine prošlog stoljeća bilo je vrijeme kada je hrvatsko zagonetaštvo doživjelo pravi preporod, pojavom i prvih enigmatskih časopisa – Sibila, Razbibriga, Sfinga, Sfinga rebus … - stvarane su sve kvalitetnije zagonetke, a počelo je i normiranje pojedinih vrsta zagonetačkih uradaka. Rubrika „Zagonetke“ u Anđelu čuvaru doprinijela je tomu, a kroz nju se može pratiti upravo taj razvoj jer je Anđeo čuvar izlazio 44 godine i prema današnjem mom znanju objavio je desetak tisuća zagonetaka.

List je donosio mnogo različitih zagonetaka, a svoje prve uratke tridesetih godina u njemu su objavili Zvonimir Bego, Zvonimir Crnković, Stjepan Dopelhamer, Anton Ferderber, Marijan Kancelarić, Marko Krvavica, Milan Lončarić, Veljko Novak, Božidar Paja te  brojni drugi autori koji će svojim zagonetkama  obilježiti  poslijeratno razdoblje prošlog stoljeća.


Bilo je tu uspješnih autora o kojima danas vrlo malo znamo, pa svaki podatak dobro će doći za neku novu prigodu izrade nekog novog leksikona zagonetača. Današnji kriptogram potpisan je Zdenko Cvrlje o kojemu nema zagonetačkih bilježaka. Zdenko je rođen 1921. godine u Sinju, bio je sudionik NOB-e i sudjelovao u oslobađanju Splita. Kasnije se bavio novinarstvom i publicistikom, a značajno mu je djelo monografija Tito – velikan naše epohe izdana u Splitu 1988. U Anđelu čuvaru objavio je više zagonetaka a danas predstavljamo njegov kriptogram objavljen u broju 10 od lipnja 1930. godine.

Štef

1 komentar:

zvonko kaže...

Rješenje: Pošaljite pretplatu.
Ključ:Preskok jednakih razmaka(svako drugo slovo),prvo vanjski krug(četverokuti) zatim unutrašnji(trokuti),početak pokazuje pismo a smjer(udesno) treba pogoditi;prvo slovo se više ne računa.