nedjelja, 23. kolovoza 2020.

Kriptogramologija (77)


Zlatko STIPANIČIĆ, jedan je iz plejade vrhunskih hrvatskih zagonetača, a pored toga bio je i novinar, humorist, aforističar i kvizovkaš. Iza sebe je ostavio, prema nekim navodima, više od dvadeset tisuća različitih zagonetaka. Uvijek je tražio najbolje što su pojedine zagonetke  mogle pružiti u određenom vremenu. Prva njegova objavljena zagonetka bio je rebus s odgonetkom Plovdiv iz 6. broja zagrebačkog Rebusa (9. II. 1952.). Iste godine među dvadeset jednom zagonetkom našla su se i dva kriptograma, u 32. i 43. broju Rebusa.


Prvi put predstavljen je u Leksikonu zagonetača Jugoslavije (1978.), a o njemu postoje opširne odrednice na Wikipediji i blogu DUE. Trebat će uložiti više truda da se preciznije odrede sve činjenice vezane za Aurelovo bavljenje zagonetkama, jer osim sastavljanja zagonetaka vrhunske kvalitete, bio je urednikom niza listova, zagonetački teoretičar te natjecatelj u autorskim i odgonetačkim natjecanjima (spomenut ću samo da je bio dva puta član Čvorove ekipe na Međunarodnim križaljkaškim maratonima u Toruńu i Đurđevcu).
Zlatko Stipaničić rodio se u Zagrebu 27. prosinca 1935. godine, gdje je i umro 14. ožujka 2009.

Donosimo drugi Aurelov kriptogram objavljen u 43. broju Rebusa od 15. listopada 1952.


Štef

2 komentara:

Aljoša Vuković kaže...

Kopar?

zvonko kaže...

Točno.Ključ:Prva slovau svakom redu(skupu slova) su pokazatelji redoslijeda slova koje se uzima u tom redu a pokazuju svojim redoslijedom u abecedi.