ponedjeljak, 24. kolovoza 2020.

Novo od Čvora


Zagonetačko društvo„Čvor“  predstavlja zagonetačkoj javnosti i osmu knjižicu ove godine. To je još jedna bibliografija što ju je ovog puta pripremio zagonetački povjesničar Franjo Tušek. Bibliografiju je za tisak uredio Stjepan Horvat. Radi se o Bibliografiji zagonetačke rubrike „Omladine“ (1918.-1945.), lista koji je kroz više godina svog izlaženja na svojim stranicama donosio i zagonetke.

Knjižica ima 90 stranica na kojima su doneseni brojni podaci o zagonetkama i njihovim autorima, među kojima ima i zagonetača koji su svoje zagonetanje nastavili i u zagonetačkim listovima koji su izlazili u vrijeme Drugog svjetskog rata i neposredno poslije njega.

List za zabavu i pouku srednjoškolske mladeži Omladina pojavio se 1. siječnja 1918. godine a nakladnik je bilo zagrebačko Društvo hrvatskih srednjoškolskih profesora. Omladina je imala 24 stranice povećanog A-4 formata. Već od drugog godišta postala je mjesečnik pa je tako svako godište imalo po deset brojeva. Pred kraj svoga izlaženja promijenila je format na manji (B-5).

Bibliografija je napravljena sa sada već standardnim poglavljima: Kalendarij izlaženja brojeva „Omladine“, Autori i zagonetke, Abecedni popis autora zagonetaka, Autori zagonetaka po mjestima javljanja,Odgonetke, Bibliografija zagonetačkih tekstova, Pseudonimi, šifre i inicijali suradnika „Omladine“ i Nazivi zagonetaka. Uvodnu riječ napisao je urednik. U knjizi je objavljeno i nekoliko kopija stranica sa zagonetkama, a i stranica na kojoj su u jednom radu fotografije pet značajnih suradnika „Omladine“.


Knjiga je tiskana u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od „Čvor“ d. o. o. Bjelovar. Cijena knjižice je 70 kn (u to je uključena i dostavna poštarina!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj potrebno je unijeti OIB uplatitelja. Bilo bi dobro da se po izvršenoj uplati nazove Tajništvo i javi se točna adresa za dostavu (tel. 043/244 050). Knjigu možete dobiti i pouzećem a cijena knjige i poštarine je 95 kn. Naručiti možete telefonski ili na e-mail: jadranka@cvor.hr.

Za uplate izvan Hrvatske cijena je 12 eura (uključena dostavna poštarina za inozemstvo) a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swiftcode: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem.

Čvorovac

3 komentara:

Dejan kaže...

Poštovani Nediljko, znate li je li bilo šahovskih problema u 1. broju Kvizoteke?

Nedjeljko Nedić kaže...

Jest, i u broju 2. Potpisani ste Vi! U broju 3 ih nema. Napišite mi e-poštu pa ću Vam ih poslati.

Dejan Glišić kaže...

Najljepša hvala! Iz broja 2 imam, nemam iz broja 1.
Možete mi poslati na pzrdig2@gmail.com Srdačan pozdrav!