ponedjeljak, 21. prosinca 2020.

Kriptogramologija (94)

Znam da ime i prezime Stevka Rogulić nije danas poznato gotovo ni jednom zagonetačkom autoru no ipak ga bilježim u ovoj rubrici. Navedeno je u Pobratimu  u godištu 1898./99. nad kriptogramom koji donosim. To je vrijeme kada se stidljivo javljaju počeci autorskog zagonetaštva u Hrvata, a pojedini listovi otvaraju svoje stranice za poneku zagonetku a među njima i Pobratim.

Stevka pl. Rogulić, svoje zagonetke slala je iz Vukovara i u navedenom godištu objavila ih je čak sedam! Za to vrijeme to bi bilo kao da danas netko objavi stotinjak zagonetaka. Drugih podataka o njoj nema, no možda bi ovdje trebalo dodati da se u idućem godištu javlja i Vidosava Rogulić iz Vukovara kojoj su objavljene dvije zagonetke. S obzirom da je Pobratim bio namijenjen mladeži, za pretpostaviti je da su Stevka i Vidosava bile učenice tadašnje srednje škole u Vukovaru.


Kao što se vidi uradak je objavljen pod nazivom Zagonetka u točkama i još se ne koristi naziv kriptogram. Tiskan je u osmom broju Pobratima od 15. prosinca 1898. godine, a može se naći i u knjizi Zvonimira Bacha Zagonetka kriptogram (Čvor, 2020.).

Štef

4 komentara:

zvonko kaže...

Ključ je slijed točaka(pokazatelja položaja slova)slijeva nadesno odozgo prema dolje.Točke su i pokazatelji vrijednosti veličina(okomita udaljenost)pa je ključ i slijed vrijednosti od najmanje do najveće(1-k) također slijeva nadesno i odozgo dolje.
Rješenje ću dati kasnije ako nitko ne riješi.

zvonko kaže...

Rješenje:tko brzo sudi brzo se kaje.

Nedjeljko Nedić kaže...

Vrsta čitaljke.

zvonko kaže...

Ne,to je prije vrsta premetaljke gdje se neka slova premeću više puta.