ponedjeljak, 28. prosinca 2020.

Kriptogramologija (95)

 



Među tisućama objavljenih zagonetaka Borisa Jankovića našlo se i podosta kriptograma pa je tako red da i njega predstavimo u Kriptogramologiji. Ovaj jednostavni kriptogram objavljen je u trećem broju na šestoj stranici osječkog Rebusa izašlog 1. travnja 1957. godine.

Boris Janković, novinar, publicist, kozer i zagonetač, rođen je u Zagrebu 29. listopada 1920. godine. Studirao je pravo, a za zagonetke počeo se zanimati kao srednjoškolac. Prvu posjetnicu objavio je u Sfingi Rebusu od 4. travnja 1936. godine i od tada počinje njegovo nerazdvojno druženje sa zagonetkama. U Sfingi Rebusu je u šest godina objavio gotovo tisuću i četiristo zagonetaka, ponajviše križaljaka. U vrijeme Drugog svjetskog rata zagonetke mu objavljuje Križaljka, a odmah poslije rata krajem 1945. pokreće i uređuje zagonetački list Rebus, kojeg je izdano deset brojeva. Od 1946. do 1952. godine objavljuje zagonetke u zagrebačkim listovima Problem, Rebus i Sfinga, da bi u travnju 1952. godine pokrenuo Džepnu križaljku koju vodi do 61. broja. Nakon toga bio je suradnikom i urednikom niza drugih listova kao što su Sportska panorama, Ilustrirani vjesnik, Napredak, Vjesnik u srijedu, Večernji vjesnik, Večernji list, Sportska panorama i Arena a jedan je od osnivača Starta gdje je bio zamjenik glavnog urednika. Po njegovoj ideji Vjesnik pokreće novi enigmatski list Vjesnikov kviz čiji prvi broj izlazi 1. ožujka 1972. godine i Boris Janković bit će mu urednik do smrti 1978. godine. Vjesnikov kviz je bila prva zagonetačka revija na prostorima bivše države i dostizala je u pojedinim godinama nakladu veću od sto tisuća primjeraka. Godine 1973. pokreće Mini kviz koji izlazi do veljače 1974. godine. Za života objavljene su mu zagonetke i u Čvor razbibrizi i osječkom Rebusu, a posthumno u Kvizorami i Politika mozaiku. Bio je sudionikom dvaju Susreta odgonetača i zagonetača Jugoslavije održanih u Kumrovcu 1976. i 1977. godine. Najviše je sastavio križaljaka i premetaljki a objavljivao ih je potpisane i s pseudonimima i šiframa: Argus, B. J., Borjan, Erebus, Express, Orbis i Zeus.

Umro je u Zagrebu 19. siječnja 1978. godine i pokopan na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Štef



Broj komentara: 5:

Aljoša Vuković kaže...

Pretpostavljam da se koriste slova iz Hrvatski književnik, jer ih ima 17, a to je i zadnji broj odgonetke. Premetanjem tih slova, ako im dodamo R, jer R=H, kao prvu riječ, vjerojatno, dobijemo hrvatski, ali preostala slova mi ništa ne daju. Zvonko će dovršiti. 😀

zvonko kaže...

Rješenje:Ivan Trnski.Ključ:tu je trik 2=1,znači,pokazatelji redoslijeda su za 1 manje,tj. 8,3,4,10,0,5,2,16,6,7,12.

Aljoša Vuković kaže...

Aha. Dakle to znači ono 2=1. Ne bih išao u tom pravcu. Hvala ti Zvonko. Iako znam da ćeš ti reći da je to sve iskustvo, ipak me impresionira tvoj mozak. Svaka čast.

Nedjeljko Nedić kaže...

Bravo za Zvonka, ali i za Aljošu kojemu je malčice nedostajalo.

Aljoša Vuković kaže...

Hvala Nedjeljko.