nedjelja, 20. prosinca 2020.

Nova knjiga ZKD-a

Zagonetački klub Dragalić priprema novu, treću po redu, knjigu s radnim naslovom “DOBRI DUH CERNIKA - TIHO PODKONJAK ILITI EZNOL ISPISKI”.

U široj javnosti, pa i među zagonetačima, malo se zna da je Tiho Podkonjak bio autor odličnih kvizova, glavolomki, križaljki, premetaljki, rebusa i drugih vrsta zagonetaka koje je uglavnom objavljivao u Feniksu te u općinskom glasilu „Cernički list“ i časopisu „Stephanie“ (izdavač novogradiška tvrtka Bio Clinica) u kojoj je radio kao grafički dizajner). Svoje radove u Feniksu potpisivao je pseudonimima, najčešće s  EZNOL ISPISKI (obrtaljka od IKS IPSILON ZE) ili s ISPISKI. Prema onome što smo do sada uspjeli istražiti, samo jedan rad u riječkom enigmatskom magazinu potpisao je s T. PODKONJAK.

Čak i mi zagonetači novogradiškog kraja, a vjerujem i šire, koji smo se u to vrijeme intenzivnije bavili sastavljanjem zagonetaka, nismo znali o kome je riječ. Zbog toga smo u Zagonetačkom klubu Dragalić uz pomoć Tihine supruge Sanje i Općine Cernik prikupili većinu njegovih objavljenih radova od kojih ćemo dio predstaviti u toj knjizi.

Uz zagonetke objavit ćemo i tekstove desetak autora, ljudi koji su puno radili i surađivali s Tihom koji je inače nesebično pomagao Općini Cernik, Osnovnoj školi „Matija Gubec“, Franjevačkom samostanu Cernik, cerničkim udrugama, izdavačima knjiga i časopisa, jer je bio vrsni grafički dizajner. U spomen na tog vrijednog, samozatajnog i skromnog čovjeka koji je prerano preminuo, a kojeg Cerničani s pravom zovu Dobri duh Cernika, mi zagonetači izdat ćemo ovu knjigu i time dati svoj mali doprinos podsjećanju na Tihu.

Nadamo se da će knjiga iz tiska izaći početkom sljedeće godine.

Evo nekoliko radova koje je Tiho objavio u Feniksu!




ZKD-ovci

Nema komentara: