utorak, 26. ožujka 2019.

Mandrakova simetrična krasotica


Ovoj križaljci zbog maloga broja simetrično raspoređenih crnih polja (29) za opći dojam dajem desetku. Njezine su mane, pak, samo 23 slovne skupine, nedostatak rijetkih slova (ima samo jedno „F“) te puno teže rješivih pojmova (AREPAK, IRONTON, RONZATI, ICAZA, ELAZAR, IJALEM), koje samo pokazuju koliko je teško sastaviti križaljku 21 x 13 s manje od 30 crnih polja. Unatoč svemu, posvema je zaslužila 6. stranicu SF-a broj 95 bacivši rukavicu svima ostalim sastavljačima.


(Mladen Marković, Super Feniks broj 95, 21. III. 2019., str. 6)

Suradnik

2 komentara:

Mandrak kaže...

Pa, da. Stoji sve što je rekao Ned.

Jedino možda treba dodati da je poenta sastava odsustvo dvoslova i jednoslova, i bočni moleraji pride (ta kombinacija se ne viđa često).
Desni moleraj je zamišljen drugačije, ali kad sam stigao dotle, stvarno više nisam imao nerava i izabrao sam najjednostavniji mogući način da dovršim započeto.

U svakom slučaju, ovo je eksperimentalna križaljka koja se može i rešavati. :) Ima tu mnogo ne baš atraktivnih pojmova, no pazio sam da se barem ne križaju. Ukoliko se lik nekome dopada, neka slobodno replicira (ne tražim tantijeme :P).

Nedjeljko Nedić kaže...

Primijetio sam da nema jednoslova i dvoslova, ali sam zaboravio napisati. Inače, križaljka je rješiva i fantastično izgleda. Čestitam ti!