utorak, 23. travnja 2019.

Kriptogramologija (8)


Današnji kriptogram složio je Ernst Dirnbach iz Osijeka a objavljen je u Ilustrovanom listu na  376. stranici u broju 17 s nadnevkom 28. travnja 1917. godine.


U Leksikonu zagonetača Jugoslavije (1979.) navedeno je da je rođen u Markušici bez točnog datuma, ali danas imamo nove podatke koji će točnije definirati ovog osječkog zagonetača. Prema Židovskom biografskom leksikonu (Dirnbachovi su bili Židovi), Ernest je rođen u Đakovu, 1. srpnja 1901. godine. No, Hrvatski biografski leksikon navodi Osijek kao mjesto rođenja Ernesta Dirnbacha. Jedan i drugi leksikon navode New York kao mjesto smrti i datum 31. ožujka, no godine se razlikuju – u HBL je 1971. godina a u ŽBL je 1973. (ovo će biti po nekim podacima točna godina!).

U ovim njegovim biografijama ne spominje se da je sastavljao zagonetke, ali se spominju brojni časopisi u kojima je pisao pjesme, kratke priče, humoreske i sudjelovao u polemikama. Među njima je i Krijes u kojemu je 1917./18. objavio jednu zagonetku potpisanu s Ernesto Dirnbach, Osijek. Prema trenutnim mojim podacima u Pobratimu je objavio 1916. godine prvu i jedinu zagonetku, a bio je i suradnik Ilustrovanog lista, gdje je objavio više zagonetaka.

Od 1929. do 1941. stalni je kazališni i likovni kritičar osječkog Hrvatskog lista. „Po uspostavi NDH ostao je bez posla, biva uhićen i deportiran u Jasenovac, odakle je na intervenciju prebačen u internaciju u Velu Luku, a 1943. godine u Bari. Godine 1944. iselio se u Kanadu, potom u New York, gdje se nastanio i prestao baviti publicističkim radom“ (ŽBL).

Štef

2 komentara:

zvonko kaže...

rj. Jedna lasta ne čini proljeće.Ključ.1. red bijele ptice lijevo od početka do stupa zatim od stupa do kraja, tako i na drugoj i trećoj žici;crne ptice od stupa do kraja zatim od početka do stupa,tako i na drugoj i trećoj žici.Taj postupak se ponavlja i za 2. red.Ovaj ključ je teže opisati nego štje on sam.

Nedjeljko Nedić kaže...

Ja sam mislio da su u pitanju lastavice, a dodatno me je zbunila moguća premetaljka lijevo dolje (ČIOPE).