srijeda, 23. listopada 2019.

Nova bibliografija u izdanju Čvora


Kao što je najavljeno Čvor je priredio i tiskao još jednu knjigu iz „ostavštine“ svojeg nekadašnjeg zaposlenika i urednikaFranje TušekaBibliografiju zagonetačke rubrike „Malog Istranina“ (1930.-1941.). Stjecajem okolnosti Tušek je 1990. postao  izbjeglica, no prije nego je napustio Hrvatsku, ostavio je desetak rukopisa koje je pripremao u Čvoru. I ovaj rukopis čekao je gotovo trideset godina da bude objavljen, no to ništa ne umanjuje njegovo značenje i važnost za povijest zagonetaštva u ovim krajevima.


Knjiga ima pedeset i dvije stranica na kojima su doneseni brojni podaci o zagonetačkoj rubrici u Malom Istraninu – časopisu za djecu i mladež. Mali Istranin je imao rubriku sa zagonetkama pod nazivom Zagonetke u kojoj je objavljeno gotovo petsto zagonetaka. Nakladnik i urednik bio je Ernest Radetić, a s njim je list uređivao Josip Antun Kraljić.
Bibliografija je načinjena po već ustaljenim pravilima tako da budući istraživači mogu njene podatke koristiti brzo i jednostavno. Tu se nalaze poglavlja: Kalendarij izlaženja brojeva „Malog Istranina“, Gdje je što u „Malom Istraninu“, Autori i njihove zagonetke, Abecedni popis autora zagonetaka, Autori zagonetaka po mjestima javljanja, Odgonetke zagonetaka, Zagonetački tekstovi, Pseudonimi i šifre autora zagonetaka te Nazivi zagonetaka. Novost je i u tome što je urednik Stjepan Horvat napisao Uvod o časopisu i njenom uredniku Ernestu Radetiću. Također, preneseno je nekoliko stranica sa zagonetkama i naslovnih stranica časopisa.


Knjiga je tiskana u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od „Čvor“ d. o. o. Bjelovar. Cijena knjižice je 50 kn (u to je uključena i dostavna poštarina!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj unesite svoj OIB. Bilo bi dobro da po izvršenoj uplati nazovete Tajništvo i javite točnu adresu za dostavu (tel. 043 244 050). Knjigu možete dobiti i pouzećem a cijena knjige i poštarine je 70 kn. Naručiti možete telefonski ili na e-mail: cvor@cvor.hr.

Za uplate izvan Hrvatske cijena je 10 eura (uključena dostavna poštarina za inozemstvo) a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swiftcode: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem.

Štef

1 komentar:

zvonko kaže...

Ovo je kriptogram.Rješenje:
Ujutro kad danak svane
kada žarko sunce grane,
uvijek slušam vrlo rado
gdje pastiri gone stado.