utorak, 5. studenoga 2019.

Enigmoabecedarij (15) - KVIZOVKA


Kvizovka je igra slova i riječi osmišljena koncem 70-ih godina prošloga stoljeća u i oko redakcije Vjesnikova kviza. Otuda joj i naziv. Igra se na ploči 17 x 17 na kojoj je središnje polje, kroz koje mora proći neko od slova prvouvrštene riječi, posebno označeno kao i polja koja udvostručuju, utrostručuju i učetverostručuju vrijednost riječi. Vrijednost slova kreće se od 1 do 4.

1 bod – A, E, I, K, L, N, O, R, S, T, U
2 boda – B, C, D, G, H, J, M, P, V, Z
3 boda – Č, Ć, F, LJ, NJ, Š, Ž
4 boda – DŽ, Đ

U vrećici je ukupno 240 pločica sa slovima: A (22), E, O (po 18), I (16), N R, S, U (po 12), K, M, P, T (po 10), L, J (po 8), G, V, D (po 6), B, Z (po 4), H, NJ (po 3), C, Č, Ć, F, LJ, Š, Ž, DŽ, Đ (po 2)

S njima je 10 pločica s likom kvizovca koji može zamijeniti bilo koje slovo. U drugoj vrećici, pak, nalazi se 40 pločica s crnim poljima. Obično ju igraju dvojica igrača jedan protiv drugoga. Svaki od njih ima pravo na deset poteza. Izvuče li „loša“ slova, igrač ima pravo na promjenu, ali preskače potez. Najkraća dozvoljena riječ može imati četiri slova s iznimkom one koja je uz rub ploče.

U 80-im godinama XX. stoljeća kvizovka je bila vrlo popularna. Turnira je bilo napretek. Formirana je bila i ranglista. Osim republičkih prvenstava igralo se i državno. Kvizovka se igra i danas: u Hrvatskoj standardna, a u Srbiji njezina skraćena inačica – superkvizovka s osam poteza. Najpoznatiji turnir u Hrvatskoj bio je "Mihovljan", koji je kasnije nazvan "Memorijal Zvonimira Jurkovića Mihovljan". U Sloveniji, kvizovka se pod nazivom križem kražem, igra naveliko. Postoji i društvo „Križem kražem“ sa sjedištem u Zgornjoj Polskavi, ranglista, turniri, prvenstva ..., baš kao i u osamdesetima.

Enigmoznalac

3 komentara:

Luka kaže...

U Splitu se zadnjih nekoliko godina kvizovka igra vrlo aktivno. Igraju se mjesečna kola u kojima sudjeluje 10-ak kvizovkaša. Upravo večeras će se odigrati majstorica za pobjednika Split 2019. Akteri su Miro Šarić i Luka Pavičić, koji su pobijedili sve protivnike, a njihov međusobni skor je 1:1 (251:276 i 253:247).
Na prvom turniru 2014. godine, njihov skor je bio također 1:1, no Miro je izgubio jednu partiju protiv Petra Štambuka, te je naslov pripao Luki. U posljednje četiri sezone, Miro je uvjerljivo osvajao prva mjesta, dok je u borbi za viceprvaka Petar redovito "uzimao mjeru" Luki.
Miro je ponajbolji hrvatski kvizovkaš, čemu svjedoče četiri pehara sa međunarodnih kvizovkaških turnira "Susreti enigmata na Uni", da bi tek ove godine pehar osvojio Boris Nazansky.

Nedjeljko Nedić kaže...

Nisam "smio" izdvajati igrače da ne bih nekoga zaboravio. Ali, zaboravih spomenuti turnir u Mihovljanu pa ću dopuniti tekst.

Rok Ban kaže...

O slovenskoj varijanti Kvizovke možete dobiti više informacija na naslovu DRUŠTVO KRIŽEM KRAŽEM