srijeda, 9. siječnja 2019.

Otišao je Ivđa



Danas je na groblju „Karaula“ u rodnoj mu Donjoj Mahali kod Orašja pokopan glasoviti hrvatski glumac Ivo Gregurević. Većega pogreba u povijesti općine Orašje nije bilo. Nazočni se nisu mogli prebrojati. Od Gregurevića su se oprostili njegovi kolege Perica Martinović, Goran Navojec, Branko Schmidt, Vedran Mlikota, Emir Hadžihafizbegović, Mia Begović i Anja Šovagović Despot, kao i pjesnik Enes Kišević, književnica Julijana Matanović, glazbenik Šima Jovanovac i brojni drugi. 



Lampioni u njegovu čast bili su zapaljeni uzduž 7 km ceste od graničnoga prijelaza Orašje pa sve do groblja. Dan prije, 7. siječnja, održana je komemoracija na Mirogoju, dok je komemoracija u Orašju priređena 6. siječnja. Vlada Županije Posavske, po prvi je puta u povijesti, proglasila dan žalosti. Nama zagonetačima trebao bi biti zanimljiv i njegov nadimak Ivđa, kako su ga zvali svi u njegovu zavičaju.


Rodio se u Donjoj Mahali 7. listopada 1952. Studij glume završio je na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Glumio je u više od 90 filmova te više od 20 televizijskih nizanki. Ostat će upamćen po monodrami „Đuka Begović“,  ulogama u Velome mistu i „Odmori se, zaslužio si“ te  po  rolama u filmovima „Ne naginji se van“, „Priča iz Hrvatske“, „Čaruga“, „Kad mrtvi zapjevaju“, „Maršal“, „Duga mračna noć“, „Put lubenica“ i „Imena višnje“. No, njegov vječni spomenik bit će Dani hrvatskoga filma koji se u Orašju održavaju od 1995. Umro je u Zagrebu 1. siječnja 2019. Počivao u miru!

Nazočnik

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

https://youtu.be/C4ZaoWTS2jI

Miroslav Cvetković kaže...

Ivđa u dvije male križaljke 4x10:

O S L O
S T E P
I V Đ A
G A N S
U R I N
R A M O
A T I M
V I Š O
A S I R
Č E Ć I

S T A S
P O N T
I V Đ A
R A E C
O R L I
M I K O
E T O N
T I V A
A S I R
R E Ć I

Bio je veliki glumac. Slava mu!

gogoo kaže...

Lijepa posveta Ivđi kojeg sam prvo zapamtio kao Netjaka u Velom mistu.

Nedjeljko Nedić kaže...

Hvala vam, posebice tebi Morise. Ljudi je bilo kao mravi. Više od 3.000, odnosno svaki treći stanovnik općine Orašje.

Бранислав Никић kaže...

Neka mu je večna slava!