ponedjeljak, 23. ožujka 2020.

Kriptogramologija (55)


Aleksandar Daskalović nije  baš previše poznat u svijetu zagonetaštva, ali u svijetu karikature jedan je od njenih velikana. Daskal, kako su ga zvali prijatelji, rođen je u Beogradu 21. kolovoza 1925. godine, gdje je proveo cijeli svoj životni vijek. Studirao je arhitekturu i diplomirao geodeziju, ali karikatura je bila njegovo životno opredjeljenje. Kao veliki ljubitelj sporta, a i sam je  u mladosti bio nogometaš, obilježio ga je s više od petnaest tisuća objavljenih karikatura. Od 1952. godine radio je u listu Sport sve do umirovljenja, a potom još trinaest godina kao honorarac. Aleksandar Daskalović preminuo je prije trinaest godina u Beogradu (26. lipnja 2007.) gdje je i sahranjen.

Njegovo zanimanje za zagonetke  zabilježeno je u LSE-u. Ono što sam do sada uspio pronaći vezano je pretežno uz ilustrirane zagonetke (razne vrste rebusa, skrivačice i kriptograme). Surađivao je u zagrebačkom Problemu 1949. godine (A. Daskalović), a njegove radove u većem broju nalazimo i u zagrebačkom Rebusu (1951.-1953.) potpisane i inicijalima A. D.


Ovaj jednostavni kriptogram objavljen je na 4. stranici trećeg broja Rebusa koji je izašao u Zagrebu 1. prosinca 1951. godine.

Štef

3 komentara:

zarptica.53 kaže...

BOKSAČ ŠOVLJANSKI

Nedjeljko Nedić kaže...

Tako je, Žare! Pavle Šovljanski, zar ne?

zvonko kaže...

Točno.