ponedjeljak, 25. siječnja 2021.

Kriptogramologija (99)

Jedan od dvanaestorice zagonetačkih autora rođenih 20. kolovoza je i Lazar Dovniković. Rođen je u Čepinu kod Osijeka 1936. U Osijeku završava tehničku školu, na Mašinskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1961. godine, a 1976. stekao je akademski stupanj doktora znanosti. Pored uspješne stručne i znanstvene karijere našao je vremena za zagonetke.

Ispunjaljka je bila njegova prva objavljena zagonetka u zagrebačkom Problemu 13. studenog 1948. Tada je imao nešto više od dvanaest godina i uz srednjoškolsko i fakultetsko obrazovanje objavljivao je zagonetke u zagrebačkom Rebusu te osječkoj Zagonetki i Rebusu. Brojne sastavke objavio je u prvim godištima beogradske Enigme a njegove zagonetke nalazimo i u Vjesnikovom kvizu. Prema navodu iz Leksikona srpskih enigmata (Lazarević-Vuković, 2007.) objavio je više od tisuću zagonetaka a među njima ponajviše rebusa, zagonetaka u stihu, ispunjaljki i poneki kriptogram. Neke zagonetke potpisane su  i s Lazo i L. D.

U 135. broju osječkog Rebusa od 1. prosinca 1964. godine objavljen je kriptogram za koji se nadam da ćete lako naći odgonetku.

Štef

Broj komentara: 8:

Aljoša Vuković kaže...

Rješenje: Padeži (uzima se slovo koje označava padež u kojem je imenica ili riječ, prva riječ je u vokativu - 5. padež, a peto slovo je P, druga riječ je u genitivu - 2. padež, a drugo slovo je A itd.)

Miroslav Cvetković kaže...

Lep kriptogram!

zvonko kaže...

Točno Aljoša i Miroslave.

Aljoša Vuković kaže...

Hvala Zvonko. Slažem se s tobom Miroslave. Zvonko, je li Lazar Dovniković u srodstvu s Bordom?

Nedjeljko Nedić kaže...

Jest. Braća su!

Neki Tip kaže...

Nisu braća, već bratići!

Aljoša Vuković kaže...

Hvala.

Nedjeljko Nedić kaže...

Znači, rođaci!