srijeda, 28. travnja 2021.

Srebrenkin prvijenac

Kao petu knjigu u 2021. godini Čvor d. o. o. iz Bjelovara tiskao je Bibliografiju zagonetača časopisa Pitalica (1979.-2020.) koju je pripremila vinkovačka zagonetačica Srebrenka Takšić. Knjiga je primjer kako se može zabilježiti nešto više o zagonetaštvu u jednoj sredini, koja je zahvaljujući svojim zagonetačkim aktivistima, godinama bilo u središtu enigmatskih zbivanja. Primjer je to i drugim sredinama da pokušaju napraviti nešto slično, jer  bogate zagonetačke rubrike u brojnim neenigmatskim listovima zaslužuju takvu obradu. Ovo potvrđuju i komentari pratilaca nekih blogova na kojima se objavljuju stranice takvih enigmatskih rubrika objavljivanih prije tridesetak i više godina.

Knjižica ima 42 stranica na kojima su doneseni brojni podaci o zagonetkama i njihovim autorima objavljeni u časopisu Pitalica. U uvodu je dana kratka povijest enigmatike u Vinkovcima sve do osnivanja Zagonetačkog društva Vinkovci. Prvi broj Pitalice tiskan je u okviru tjednika Vinkovačkih novosti 1979. godine na inicijativu Zdenka Svorena, koji je do smrti bio alfa i omega ovog jedinstvenog lista. Kako piše autorica Srebrenka Takšić Pitalica donosi različite zagonetke, uglavnom članova ZDV-a i tematski je orijentirana na obilježavanje godišnjica znamenitih Vinkovčana, udruga i događaja vezanih za vinkovački kraj. Zanimljiv je podatak da je tiskana naklada svih brojeva Pitalice oko 44.000 primjeraka, a zagonetke su objavljene na 930 stranica.

Knjiga je posvećena uspomeni na Zdenka Svorena (1939.-2005.).

Priređena je po već „standardiziranoj“ formuli za pripremu bibliografija zagonetaka pa se u njoj nalaze popisi svih autora i broj njihovih zagonetaka, odgonetke objavljenih zagonetaka, nazivi zagonetaka i slikovni popis najplodnijih suradnika.


Knjiga je tiskana u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od Čvor d. o. o. Bjelovar. Cijena knjižice je 50 kn (u to je uključena i dostavna poštarina!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj unesite svoj OIB. Bilo bi dobro da po izvršenoj uplati nazovete Tajništvo i javite točnu adresu za dostavu (tel. 043/244-050). Knjigu možete dobiti i pouzećem a cijena knjige i poštarine je 85 kn. Naručiti možete telefonski ili na e-mail: cvor@cvor.hr.

Štef

Nema komentara: