ponedjeljak, 27. prosinca 2021.

Kriptogramologija (147)

U ovoj rubrici do sada je predstavljeno više od stotinu zagonetača koji su sastavljali, među ostalim zagonetkama, i kriptograme. Najviše njih bilo je predstavljeno pored jednog kriptograma i životopisom pisanim prema višegodišnjim prikupljenim podacima, a za veći dio njih objavljeni su uopće i prvi podaci vezani za njihov život i zagonetački rad. Na žalost, ostat će velik broj autora o kojima još uvijek ne možemo napisati više od njihovog imena i prezimena, a počesto samo prezimena, a vjerojatno bi zaslužili koju riječ više. Svakako radi se o onima koji su bili pioniri zagonetaštva iz vremena kada je ono počelo poprimati svoje pojavne oblike, koji su svake godine bili unapređivani i poboljšavani, mijenjani s novim pomagalima (nekada knjigama, danas računalima i internetom).

S današnja dva kriptograma trebalo bi predstaviti zagonetača koji je bio vrijedan suradnik prijeratnog časopisa za mladež Anđela Čuvara a zabilježen je potpisom O. Je! Objavio je tridesetak zagonetaka, veći dio rebusa i kriptograma, a vjerojatno razlog tomu je i to što je znao crtati. Tko se krije iza potpisa O. Je! ne znam, jer iz njega je teško iščitati jesu li to inicijali imena i prezimena, prezimena i imena, a možda je i kratica o. koju su koristili stariji suradnici svećenici u značenju otac. U godinama kada je O. Je! objavljivao (1928.-1931.) neke zagonetke objavio je i o. Jerko pa bi čovjek pomislio je li se možda on krije, no bliže sam zaključku da je to netko od tadašnjih srednjoškolaca, jer do sada su zabilježeni radovi samo u navedenom četverogodišnjem razdoblju vezani jedino za Anđeo čuvar.



Prvi kriptogram objavljen je u Anđelu Čuvaru u godištu XXIX. broju 2 od listopada 1929. godine, dok je drugi objavljen u broju 4 od prosinca 1929.

Štef

Broj komentara: 5:

Aljoša Vuković kaže...

Znanjem dušu vječno obogaćuj mladu. Mravom u knjizi i radu budi sine.

Aljoša Vuković kaže...

Djetešce nam se rodilo.

zvonko kaže...

Prvi kriptogram:Budi sine mravom u knjizi i radu,obogaćuj vječno znanjem dušu mladu
Aljoša,čitaj ovako pa ćeš shvatiti pravilnost slijeda po pokazatelju položaja.

Nedjeljko Nedić kaže...

Zvonko je sigurno točan.

Aljoša Vuković kaže...

Hvala Zvonko.