srijeda, 21. rujna 2022.

Na današnji dan (617)

 

Ispuštaljka

Ženki ale glavu sijeci,

pa planinu našu reci!

(Veljko Novak, Rebus broj 4, 1. V. 1957., str. 7)


(Miroslav Šantek, Vjesnikov kviz broj 268, 9. VI. 1982., str. 40)

Nadnevko

Broj komentara: 7:

Neki Tip kaže...

Na današnji dan! Nije li danas 21. rujan!??

Anonimno kaže...

Zmajevica, Majevica

Nedjeljko Nedić kaže...

Da, Anonimni!
Stjepane, u ovoj rubrici ove godine idu radovi zagonetača rođenih ili umrlih određenoga dana. Dakle, Novak i Šantek rođeni su 21. rujna.

Neki Tip kaže...

U redu! Samo možda je naziv tave rubrike primjereniji za neke tekstove jubilarce, posebno veće obljetnice života. To mi je čudno jer nitko ne vodi o tome računa, jer nekada su bile vrlo popularni tekstovi o autorima, a danas toga je vrlo malo. Svaka godišnjica enigmatskog rada ili godišnjica života nekog zagonetača je vrijedno spomena. Zbog toga ima još dodatnih sadržaja koji bi mogli obogatiti blogove, samo što to zahtjeva određeni rad, podatke, istraživanje, a za to nema se vremena pa ni zainteresiranih autora. Jednostavni je skenirati iz starih časopisa zagonetke i njih objavljivati ... i ... i ...

Nedjeljko Nedić kaže...

Dobra ideja, ali bih najprije trebao na jednome mjestu imati nadnevke objave prvoga rada. Tu mapu trenutačno nisam niti upolovio i k tomu u njoj ima i netočnosti.

Neki Tip kaže...
Autor je uklonio komentar.
Neki Tip kaže...

Uvijek ima netočnosti, pa i kod ozbiljnih autora biografija, ali valja početi pa će se uvijek nešto moći dopuniti novim saznanjima i istraživanjima. Recimo tako za Branka Halusu stoji u jednom leksikonu da je emigrirao 1947. godine, a on je bio urednik Problema i 1949 , suradnik Enigma i Rebusa ali danas znamo da to nije istina jer je u SAD otišao mnogo kasnije sa cijelom obitelji (vidi: Bibliografija zagonetaka časopisa Problem 1946.-1949.)