ponedjeljak, 20. veljače 2023.

Kriptogramologija (174)

Među brojnim autorima koji su nakratko zablistali na enigmatskom nebu je i fizičar prof. dr. sc.Antun Kuntarić. O njemu nema ni retka zapisanog u enigmatskim knjigama, pa je ovo njegov prvi zagonetački životopis.

Antun Kuntarić rodio se u Zagrebu, 28. svibnja 1930. godine. Školovao se u Zagrebu gdje je diplomirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Neko vrijeme bio je asistent na Medicinskom fakultetu – Zavodu za fiziku i biofiziku, gdje je i stekao titulu doktora znanosti. Radio je kao prosvjetni savjetnik Zavoda za prosvjetno-pedagošku službu SRH. Autorom je  nekoliko stručnih knjiga i fakultetskih skripata vezanih uz fiziku. Doživio je visoku starost a preminuo je 4. veljače 2021. i pokopan je na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Kao što to obično biva u svijet enigmatike ušao je kao student, kada mu je prvi rarebus objavljen u 4. broju Enigmatskih novina od 5. studenog 1952. godine. U ovom listu objavljeno mu je ukupno devet zagonetaka – rebusi, palindromni rebusi, rarebus, ispunjaljka i dva kriptograma, od kojih jedan donosimo uz ovaj prilog.

Prestankom izlaska Enigmatskih novina zagonetke nastavlja objavljivati u zagrebačkom Rebusu krajem 1952. (objavljeno mu je devet zagonetaka, većinom rebusa) i 1953. (3 zagonetke). Kasnije više nije zabilježena još negdje (bar do sada) njegova enigmatska aktivnost. Tako je objavio ukupno 21 zagonetku. Većina zagonetaka potpisana je raznim kraticama, kako je to bio običaj u to vrijeme, pa tako imamo potpise: A. Kunt., Kun., Kunt. i Kuntarić.


Kriptogram koji donosimo kao prilog objavljen je u Enigmatskim novinama broj 9 od 10. prosinca 1952. godine na stranici broj 9.

Štef

2 komentara:

zvonko kaže...

Ovaj odličan kriptogram spada u skupinu gdje je postupak izbor slova kakav je danas jedini oblik ali u postavi kao slovni kriptogram.Ovdje su pojmovi (skup slova)skriveni,redom:baka,tata,mama,Barbara,Martin.I pokazatelji redoslijeda su skriveni ali su poznati indirektno prema vidljivim brojevima stolica,Rješenje je Bambi(film kojeg upravo gledaju u kinu).

Nedjeljko Nedić kaže...

Sigurno je tako!