utorak, 30. travnja 2024.

Bili smo na SOZAH-u (2)

Nakon  2007. Rabac kraj Labina po drugi je puta ugostio susrete hrvatskih odgonetača i zagonetača. Kao i 2007., i ovoga je puta domaćin natjecanja bio velemajstor Valter Kvalić iz Vozilića.


Prvoga je dana, u petak, 26. travnja, održan VI. Čvor Open na kojemu je po treći puta slavio Pero Galogaža. Sljedećega dana SOZAH je otvorio jedan od direktora hotelskoga poduzeća „Maslinica“ Edvard Lesnik. Potom  se nazočnima obratio Valter Kvalić. Zahvalivši se svima na dolasku istaknuo je da sudionici ovogodišnjega SOZAH-a dolaze iz čak šest država svijeta: SAD-a (Hajrudin Hodžić i Amir Begović), Nizozemske (Danko Kujundžić), BiH (Božo Miljević, Gojko Mandić, Nebojša Dragomirović, Radoja Racanović, Nedjeljko Nedić, Nevenko Soldo, Željko Marinović), Srbije (Rešad Besničanin, Slavko Bovan, Zoran Radisavljević i Miroslav Mihalj)), Kosova (Skender Tullumi i Zijadin Hasani) i domaćina Hrvatske. Kvalić se na koncu zahvalio pokroviteljima: Turističkoj zajednici Grada Labina, Gradu Labinu i općini Kršan, te sponzorima tvrtkama „Lloyd Design“, „Peršić Transport“, „Matković-Čakić“, „Istria Aparatus“, „Metalum“ i „Romul Adriatik“.


Zatim je održan POH (Prvenstvo odgonetača Hrvatske) na kojemu je također slavio Pero Galogaža. U popodnevnim je satima održana skupština Zagonetačkoga saveza Hrvatske i predstavljanje četiriju novih enigmatskih knjiga: „Anagramne čarolije“ Zorana Radisavljevića“, „Volim rebus“ Pere Galogaže, „Uzorne potiraljke“ Nedjeljka Nedića i „Rrokjekryqe magjike 5 x 5 & 6 x 6“ Zijadina Hasanija. Navečer su proglašeni rezultati svih natjecanja pa i dopisnoga PAZAH-a na kojemu je pobijedio Živko Barišić.


U nedjelju, 28. travnja većina je sudionika posjetila stari dio grada Labina, o čijoj je povijesti govorio labinski muzealac Tullio Vorano. Oproštajni ručak uz tradicionalnu istarsku maneštru i bisku priređen je u restoranu „Šterna“ u Labinu.

Vidimo se nagodinu u Orahovici!

Broj komentara: 5:

Anonimno kaže...

Nažalost Nedjeljko, u terminu kada je bilo predviđeno predstavljanje knjiga iz razdoblja između dva SOZAH-a, pojavio se samo Stjepan Horvat i predstavio svojih pet izdanja, medu kojima je bila i moja knjižica Volim rebus. Pero

Nedjeljko Nedić kaže...

Znam, ali mene su krivo izvijestili da toga skupa nema.

Anonimno kaže...

Ko te je izvijestio? Pa pisalo je u programu.

gogoo kaže...

Vidim da vam je bilo lipo a u Šterni se može dobro pojesti. Da li ste razumjeli labinjonsku cakavicu?

Neki Tip kaže...

Predstavljene su knjige:

Slavko Peleh: Književni rad na zagonetkama u postilirsko doba (2023.)
Franjo Tušek: Bibliografija zagonetaka Dragoljuba (2023.)
Stjepan Horvat: Bibliografija zagonetaka časopisa ZEZ zabavnik (2024.)
Aljoša Vuković: Aljina opetovna molitva - Trikovi sa slovima (2024.)
Pero Galogaža: Volim rebus (2024.)

Druge knjige nisu predstavljene osim u hotelskim kuloarima.

Direktor hotelskog resorta Maslenica Edvard Lesnik u pozdravnom govoru pohvalio se da mu je otac sastavljao zagonetke. Na žalost, među mojim podacima nisam mogao pronaći osobu s prezimenom Lesnik.