srijeda, 28. kolovoza 2024.

Pračetvorina 8 x 8

Tridesetih godina prošlog stoljeća neko je vrijeme jednom godišnje izlazila serijska publikacija Runolist. To je bilo općeobrazovno izdanje, pretežno za mlade, ali i za svakoga tko želi popuniti svoje znanje. Našao sam da je taj godišnjak objavljen 1936., 1937. i 1938. Podatke o ostalim godinama još treba ispitati.

U Runolistu je zagonetke objavljivao Vjekoslav (Slavko) Lončar, glazbenik i publicist (1885.-1969.). Zagonetaštvu je bio sklon cijeli život te je odmah po osnivanju Enigmatskoga udruženja Čvor 1968. postao njegov član, a  u Čvoru br. 9 u svibnju 1969. objavljene su mu dvije stranice zagonetaka, fotografija i podaci o zagonetanju.

Nedavno sam dobio od Jovana Vukovića iz Nove Pazove podatke o kvadratu 8 x 8 iz Runolista za 1936. godinu koji nije uvršten u moju Zbirku kvadrata 8 x 8. Tada su kao i danas i mnogi nezagonetački časopisi objavljivali zagonetke, a za pripremu zbirke pregledao sam ih samo manji broj. Kvadrat nije potpisan, a pretpostavlja se da ga je sastavio Vjekoslav Lončar. Evo toga uratka.


Okomito i vodoravno: 1. Poznata stara hrv. gombaona u Zagrebu, 2. Opsipan, 3. Veća skupina orijentalnih putnika (pad.), 4. Učinit koga bogaljem, 5. Stanovnici mjesta koje leži na pruzi Riga - Dünaburg (sa starim hrv. dočetkom), 6. Ljekar, 7. Redom navedena, 8. Označen, naveden (tuđ.).

Iznad kvadrata piše: „Na hrv. jeziku do sada još nije složen magični kvadrat s osam polja. To je prvi pokus. Očekujem s veseljem sljedeći  bolj i   sastavak.“

Ta napomena nije točna. To nije bio prvi pokušaj kvadrata 8x8, jer je dvije godine ranije, u Zabavniku br. 63 Zvonimir Bego objavio ovaj pokušaj: CETINSKA, EDUKATOR, TUGOMILA, IKONODUL, NAMORATI, STIDANAC, KOLUTANA, ARALICA S.

Kvadrat iz Runolista bio je sastavljen po tadašnjim uzusima, imao je padežni oblik (KARAVANO - vokativ), krnji infinitiv (OSAKATIT), glagolske pridjeve (OBASIPAN, NANIZANA, ANOTIRAN), oblik riječi po tadašnjem jezičnom savjetniku Tome Maretića (APATEKAR), nestandardan etnik (LIVANJEZI). Zapravo je samo jedna riječ zagonetački aktualna, i to arhaizam SOKOLANA (gimnastička dvorana, sala sokolskog društva).

Autor je bio svjestan slabosti kvadrata pa je i napisao da očekuje „bolji sastavak“.  No, bolji su se sastavci pojavili iste godine u časopisu Sfinga Rebus.

Boris Antonić

1 komentar:

Neki Tip kaže...

Slavka Lončara sam upoznao na Nabiskupskom sjemeništvu u Zagrebu (Voćarska ul.) krajem 1968. godine. Tada mi je Slavko, svećenik, glazbenik i publicist, pokazao svoje zagonetke na desetak araka papira jednoj bilježnici (negdje to stoji zametnuto u nekoliko toga takvih materijala). Iz toga sam napravio prilog koji je objavljen u Čvoru. Ubrzo nakon toga, 13. ožujka 1969. godine Vjekoslav (Slavko) je preminuo.
Osim u Čvoru i Runolistu, Slavko je objavio zagonetke u Mladom Hrvatu (1912.). Smatrao je da je njegov novitet ORAČEV HOD, koji se nazivao i lončarovka.
Na žalost, to su bili počeci djelovanja Enigmatskog udruženja kada sam počeo s prikupljanjem raznovrsnih materijala vezanih za zagonetaštvo. Mnogo toga je ostalo do danas neistraženo, no čini se da povijest enigmatike malo koga više i zanima.