ponedjeljak, 25. ožujka 2019.

Kriptogramologija (4)


U 49. broja časopisa Obitelj, koji je izašao 1. prosinca 1929. godine, tiskan je zanimljivi kriptogram-križaljka čiji je autor  Ivo Balentović iz Županje.  O Ivi Balentoviću u LZJ nalazimo: Književnik i slikar. Zagonetkama se bavio tridesetih godina surađujući u Anđelu čuvaru, Omladini, Obitelji i Mladosti. Zajedno s braćom Švagel osnovao je Enigmatski klub Županja, a pod tim zajedničkim imenom surađivali su u tadašnjim listovima.


 Danas bi njegov životopis bio mnogo opširniji. Mogao bih dodati da sam nekoliko puta imao razgovore s njim u Čvoru i da je podržavao sve tadašnje enigmatske akcije. Ivo Balentović - pjesnik, novelist, romanopisac, pisac za djecu, prevoditelj, urednik, novinar i putopisac - rodio se u Županji 25. travnja  1913. godine, a preminuo je isto u Županji 4. kolovoza  2001.


Ovaj kriptogram-križaljka možda će zagonetački teoretičari držati kao zagonetačku vrstu ili bar podvrstu, pa možda će ju kriptogramolog Zvonimir Bach jednom opisati u nekoj budućoj knjizi. A na vama je da date točnu odgonetku.

Štef

4 komentara:

Branko kaže...

Premetaljka od naslova rubrike KRIPTOGRAMOLOGIJA:

GIPKO LOGARITMIRAJ!

Branko Modrić

Nedjeljko Nedić kaže...

Bravo Branko. Izvrsna premetaljka!

zvonko kaže...

Gornji kriptogram:Ispeci pa onda reci.Slijed veličina od najveće(336) do najmanje(15).
Donji kriptogram:Domovina kakva bila,rođenom je sinku mila.Slijed Slijed obrtaljki od lijeva na desno.
Ne razumijem vezu između križaljke i kriptograma.

Nedjeljko Nedić kaže...

Nisam mislio da su to dva kriptograma. Brojao sam prazne kućice u križaljci držeći da bi riječi unaokolo morale biti unutar nje. Gornji je bio rješiv. Hvala ti Zvonko!