Moj popis blogova

ponedjeljak, 18. ožujka 2019.

Kriptogramologija (3)


Danas objavljujemo kriptogram iz 49. broja časopisa Obitelj koji je izašao  1. prosnca 1929. Sastavio  ga je Marko Vukasović iz Zagreba. Njega nisam zabilježio u Leksikonu zagonetača Jugoslavije (LZJ) iako je po današnjim saznanjima  to zaslužio. Mada podaci nisu zaključeni, danas mogu napisati da je Marko surađivao u Sfingi Rebusu (1929.-1930, 3 zagonetke), u Rebus Razonodi objavio je 1930. godine 28 zagonetaka, u Obitelji 1929. jednu, a spominje ga i Vladimir Vrđuka u svom Priručniku za sastavljanje i rješavanje zagonetaka sa uputom i leksikonom (1933.). Mislim da sam došao i do godine rođenja (Zagreb? 1887.) a vjerojatno je preminuo u Zagrebu  26. ožujka 1971. godine i pokopan je na zagrebačkom Mirogoju.
Rješenje ovog kriptograma nije poznato, pa se čak s njim mučio i kriptogramolog Zvonimir Bach koji će, nadam se, sudjelovati u raspravi o odgonetci.


Štef

Broj komentara: 5:

zvonko kaže...

Marko Vukasović objavio je jedan kriptogram u kompoziciji s križaljkom u Mladosti, god. IX,br. 2/1.10. 1930.(možda i više ali ja sam evidentirao samo kriptograme).
Za kriptogram na blogu znam samo rješenje ali ključ neznam,može biti i
greška što je u "Obitelji" bilo češće.

Nedjeljko Nedić kaže...

Možda rješenje počinje sa BOŽE ČUVAJ ...?

zvonko kaže...

Ja sam našao običnim premetanjem: Caru carevo,bogu božje.
Za Marka Vukasovića našao sam još i u Omladini 7 kriptograma, nekoliko križaljaka i jednu brojčanicu.

Nedjeljko Nedić kaže...

A čemu onda služe note?

zvonko kaže...

Note su sigurno ključ ali ga ne razumijem.Nota ima koliko i slova,visina nota je 5 koliko i skupina slova a jačina nota je 4 koliko i najviše slova u skupini. Nekoliko slova mi se uklapa u ključ ali više njih ne.Gore ima 10 nota koliko i u prvom dijelu(Caru carevo...) a dolje 9 koliko u drugom dijelu(...bogu božje).Crnih nota gore i dolje ima 10 a bijelih 9.Dakle, punoje varijanti,još me zbunjuju poveznice nota,neznam što znače.