četvrtak, 26. rujna 2019.

Enigmoabecedarij (14) – ZAGONETAČI IMENOM JOSIP


Zagonetači Andrić, Antonić, Barač, Baršić, Bilić, Biuk, Blažević, Bobinac, Bošnjak, Budisavljević, Butina, Cesar, Cikoš, Čar, Derenčin, Dominis, Dubravec, Dubrović, Đukić, Ereš, Filipović, Golubić, Hasan, Hodina, Jelić, Ježić, Juretić, Kablović, Kale, Katić, Kesić, Knitl, Koren, Korlaet, Kosanović, Krišković, Kulundžić, Labaš, Latković, Lončarić, Lučić, Malašić, Maretić, Matejaš, Mešić, Pavlin, Pazman, Petrinić, Pukli, Rauch, Ric, Ričko, Rizner, Rožmanić, Serec, Smolčić, Stanić, Stritar, Škarica, Šoštarec, Štifter, Tanić, Tomić, Traub, Tumbas, Varnica, Velebit, Vidošić, Visoky, Zgrablić, Živković i Žura zovu se Josip. Pronašao sam radove njih nekoliko.


(Josip Ričko, Čvor križaljka broj 217, 25. IV. 1979., str. 7)


(Josip Lončarić, HiK broj 57, 10. II. 1981., str. 12)


(Josip Matejaš, Mini Čvor broj 497, 12. IX. 1985., str. 13)


(Josip Filipović Mini Feniks broj 3, 3. IV. 1997., str. 72)


(Josip Butina, Predah broj 5, svibnja 2000., str. 4)


(Josip Dubrović, 50 skandi broj 362, 24. XI. 2008., str. 17)

Enigmoznalac

4 komentara:

Neki Tip kaže...

BOBAN -> Josip ili Jozo?
ZGRABLIĆ ili ZGRABILIĆ?
BARAČ ili BARAĆ?

Imam zabilježeno 130 Josipa. Ovdje su još neki (važniji):
BIUK, BLAŽEVIĆ, BOŠNJAK, CIKOŠ, DOMINIS, GOLUBIĆ, HODINA, JELIĆ, JEŽIĆ, KALE, KNITL, KORLAET, KOSANOVIĆ, KRIŠKOVIĆ, KULUNDŽIĆ, LATKOVIĆ, LUČIĆ, MARETIĆ, PAVLIN, PAZMAN, PUKLI, RIZNER, SMOLČIĆ, STANIĆ, ŠIFTER, ŠKARICA, ŠOŠTAREC, ŠTIFTER, TOMIĆ, TRAUB, TUMBAS, VELEBIT, VISOKY, ŽIVKOVIĆ i ŽURA.

Nedjeljko Nedić kaže...

Od ovih koje si napisao poznati su mi samo Biuk i Stanić i njih dopisujem. Boban je Josip. U LZJ-u piše BaraĆ i Zgrablić.

Neki Tip kaže...

BOBAN - Ja za sada imam samo JOZU, josipa nemam. Ne znam na kojeg ti misliš ali moj Jozo je rođen u Sovićima, geodeta je, od 1969. živi u Splitu, a enigmatikom se bavi od 1957. godine. Na pristupnici EUB od 5. prosinca 1969. godine i osobni potpis je Boban Jozo. I ima još toga ...

BARAČ - Ne znam koje izdanje LZJ ti imaš, možda ga je netko kopirao. Ima Barać, ali ne Josip već Stjepan (surađivao u Čvoru). Imao si priliku u Kraljevici upoznati BABIČa za kojeg u LZJ piše BABIĆ, ali to je bila naša greška jer smo mislili da se, tada mladić, krivo potpisao, a ono je stvarno BABIČ. Opet ne znam kojeg Josipu ti navodiš, ali moj Josip BARAČ je bio suradnik Sfinge i Sfinge Rebusa i objavljivao je pod nekoliko pseudonima. Imao je i brata Antu Barača.Javljali su se iz Splita 1930.godine.

ZGRABILIĆ ili ZGRABLIĆ, pitanje je sad! Mogao bi biti isti čovjek! U LZJ smo naveli da je surađivao u Zagonetki 1929. kao Zgrablić. Na žalost, taj podatak ne mogu provjeriti a došao mi je putem Borisa Antonića koji je uređivao LZJ. Jedino imam novu potvrdu da je 1930. suradnik Josip Zgrabilić iz Zagreb objavio četiri zagonetke u Pariškoj modi. Možda je u još kojem listu surađivao ali to treba istražiti.

Josipa koji su objavili (po mojoj evidenciji bar za sada) po jednu ili dvije zagonetke imam bar pedeset. Veliš nepoznati su ti: npr. Josip KORLAET je objavio od 1924. do 1929. godine 70 zagonetaka u Mladosti. Ima toga još i bit će još jer neke bogate zagonetačke rubrike prije II. svjetskog rata nisu obrađene (Svijet, Anđeo čuvar, Ilustrovani list i sl.). Za to se borim da objavimo što više bibliografija pojedinih časopisa jer to ipak produbljuje naša znanja o zagonetaštvu prije našeg rođenja.

Nedjeljko Nedić kaže...

Sve ću ih sada uvrstiti. Znam i Štiftera. U LZJ-u na stranici 191. piše Josip Boban (to je sigurno Jozo) i Josip Barać (mijenjam u Č).