utorak, 19. studenoga 2019.

Još jedna Čvorova knjižica


ZD„Čvor“ je predstavio zagonetačkoj javnosti i šestu knjižicu ove godine. To je još jedna bibliografija koju je pripremio Stjepan Horvat a uredio Boris Antonić. Radi se o Bibliografiji zagonetaka časopisa „Enigmatske novine“ (1952.), jednog od sedam časopisa koji su izlazili neposredno poslije Drugog svjetskog rata.


Knjižica ima 30 stranica na kojima su doneseni brojni podaci o zagonetkama i njihovim autorima objavljeni u časopisu „Enigmatske novine“. Ovaj časopis izlazio je u drugoj polovici 1952. godine kao tjednik, a otisnuto je svega deset brojeva. U njemu je surađivalo četrdesetak zagonetača a objavljeno je više od tri stotine zagonetaka (križaljke, rebusi, premetaljke, posjetnice, ispunjaljke, magični kvadrati, piramide i dr.). Bibliografija je rađena po do sada već ustaljenom sustavu tako da su podaci objavljeni u sljedećim poglavljima: Kalendarij izlaženja brojeva „Enigmatskih novina“, Autori i zagonetke, Abecedni popis autora zagonetaka, Odgonetke zagonetaka u „Enigmatskim novinama“, Nagrađeni odgonetači u „Enigmatskim novinama“, Zagonetački tekstovi I Nazivi zagonetaka.Na kraju u dijelu Najaktivniji suradnici „Enigmatskih novina“otisnuto je šest fotografija najvrednijih suradnika Božidara Henigmana, Branka Lipanovića, Borivoja Jurkovića, Dragutina Dimca, Antona Ferderbera i Zlatana Čopa. U knjizi je objavljeno i nekoliko kopija stranica sa zagonetkama te jedna zanimljiva fotografija koju je autor dobio od Borivoja Dovnikovića.


Knjiga je tiskana u ograničenom broju primjeraka a može se naručiti od „Čvor“ d. o. o. Bjelovar. Cijena knjižice je 50 kn (u to je uključena i dostavna poštarina!), a uplate se vrše putem banke koristeći IBAN Čvora: HR 5224020061100002081, a u rubrici Poziv na broj unesite svoj OIB. Knjigu možete dobiti i pouzećem a cijena knjige i poštarine je 70 kn. Naručiti možete telefonski ili na e-mail: cvor@cvor.hr.

Za uplate izvan Hrvatske cijena je 10 eura (uključena dostavna poštarina za inozemstvo) a koriste se IBAN: HR 5224020061100002081, Swiftcode: ESBCHR22 i VAT: HR72793634017. Ne postoji mogućnost dostave pouzećem.

Štef

4 komentara:

gogoo kaže...

Izgleda lijepa bibliografija. Pozdrav Štefu.

Nedjeljko Nedić kaže...

Kao i sve prije nje. Ovo je povijest i mora se nabaviti.

Anonimno kaže...

Tako je Nedjeljko.

NABAVLJENO !

stjena

Nedjeljko Nedić kaže...

Naručujem danas!