ponedjeljak, 26. listopada 2020.

Kriptogramologija(86)

 Šibenčanin Josip Varnica pridružio se Enigmatskom udruženju Bjelovar (kasnije ZDČ) 28. studenog 1969. godine. U popratnom pismu napisao je svoj zagonetački životopis na osnovu kojeg je pisana i odrednica u Leksikonu zagonetača Jugoslavije (1978.). Kao i kod drugih autora koji su ispunjavali pristupnice ili upitnike vezane za njihovo zagonetačko djelovanje, vjerovalo se na riječ držeći da svatko zna (sjeća se) kada i gdje je počeo s objavljivanjem svojih zagonetaka. Na žalost, danas često nailazimo na „rupe“ u sjećanjima i tada danim nepreciznim podacima.

Josip Varnica rođen je u Šibeniku 10. listopada 1917. godine. Prema njegovoj izjavi za enigmatiku se počeo zanimati kao učenik pučke škole kada kao jedanaestogodišnjak objavljuje neku zagonetku u listu Jadranska straža što se tiskala u Splitu. Kao prvi rad naveo je objavu iz 1935. u Sfinga Rebusu pod šifrom Jo-ca. Provjeravao  sam taj podatak ali prema Pelehovoj Bibliografiji Sfinge Rebusa nisam pronašao suradnika pod navedenom šifrom. Tek 1938. u 25. broju Sfinge Rebusa (18. lipanj) nailazimo na prvi uradak Zagonetni zid potpisan punim imenom i prezimenom. Pretražio sam i sve druge potpise (Car Ivan, Iskra, Jo-ca, Jo-va i J. V.) koji su bili naznačeni u životopisu no ni jedan nije zabilježen u Bibliografiji Sfinge Rebusa. U 1938. godini objavio je tri, a 1940. sedam zagonetaka u ovom časopisu.


Zabilježeno je da su mu 1937. godine u Anđelu čuvaru objavljene tri zagonetke, pa možda bi među njima valjalo tražiti prvi zagonetački uradak.Najčešće je sastavljao posjetnice, kriptograme, skrivačice i slogovne križaljke. Radovi su mu objavljeni u Zagonetki (1941.), Zagonetki (1945.-1946.), zagrebačkom Problemu (1952.), Zagonetki (1953.), sarajevskom Problemu, Rebusu, Čvoru (1970.) i Vjesnikovom kvizu.

Na žalost, i pored nekoliko pokušaja, zbog zakona o zaštiti osobnih podataka, nisam uspio doznati datum smrti Josipa Varnice.


Kriptogram u prilogu je iz Zagonetke broj 5 od 29. rujna 1945.

Štef

2 komentara:

zvonko kaže...

Kada čovjek voli predaje se cio.Žena od svog srca daje samo dio.Ključ:Broji se svaki četvrti slog,odbrojeni se više ne broje(razbrojavanje s eliminacijom).

Nedjeljko Nedić kaže...

Tako je, Zvonimire!