ponedjeljak, 23. studenoga 2020.

Kriptogramologija (90)

 Ideja o ovoj rubrici rodila se u vrijeme kada sam pripremao za tisak rukopis Zvonimira Bacha  Zagonetački kriptogram (Čvor, 2020.). Počelo je samo s izborom kriptograma, ali sam kasnije odlučio da uz svaki kriptogram napišem nešto o njegovom autoru. I tada sam si dao zadatak da u svakom priloženom tekstu mora biti neki novi podatak (činjenica) o autoru koji do tada nije objavljen (ili sam ja mislio da nije objavljen). Zadnjih pedesetak nastavaka gotovo da i nema ponavljanja autora upravo zato kako bih prikazao da su se zagonetkom kriptogram bavili brojni zagonetači.

O autoru današnjeg kriptograma, Velislavu Spasiću,  objavljenom u zagrebačkom Ilustrovanom listu br. 45 što je izašao 6. studenoga 1915. godine, vrlo malo se zna. U Leksikonu zagonetača Jugoslavije (Čvor, 1978.) nije zabilježen, a u Leksikonu srpskih enigmata (Beograd, 2007.) piše: SPASIĆ R. VELISLAV – Novosadski enigmata; u zagrebačkom „Ilustrovanom listu“ (1914.-1918.), pored Beograđanina Milorada D. Vučkovića i drugih, objavljivao je rebuse.


Pa evo nekoliko novih činjenica koje će dopuniti životopis Velislava R. Spasića. Rođen je 1898. godine, za pretpostaviti je u Novom Sadu, a presudom Vojnog suda u Novom Sadu osuđen je na smrt strijeljanjem koncem 1944. godine. Spasić je bio novinar, urednik i književnik. Pokrenuo je i uređivao listove na srpskom i mađarskom jeziku (Suvremeni Novi Sad, kasnije samo Novi Sad, A Vic, Ut i dr.). Brojni književni prilozi su u drugim listovima i časopisima.

Zagonetke je objavljivao u zagrebačkom Ilustrovanom listu od 1915. do 1918. U prva dva godišta objavio je 29 zagonetaka, a za druga dva godišta, koja nisu detaljno istražena, nema točnih podataka. Od ovih 29 zagonetaka samo su dva rebusa, a drugo su posjetnice, šarade, aritmogrifi, zagonetke, logogrifi, istoslovčanice, slovčanice, anagrami i dr. Prvu zagonetku – šaradu, objavio je u 10. broju Ilustrovanog lista od 16. ožujka 1915., potpisanu s V. R. Spasić.

Štef

Broj komentara: 5:

Aljoša Vuković kaže...

Slava palim hrvatskim junacima (brojevi koji se nalaze ispod, određuju koji slov po redu se mora uzeti, sla je 4. po redu slog, va 7. itd.)

Aljoša Vuković kaže...

slog

zvonko kaže...

Točno je,Aljoša.

Aljoša Vuković kaže...

Hvala Zvonko.

Nedjeljko Nedić kaže...

Slažem se.