srijeda, 30. prosinca 2020.

U spomen (42) – BRANKO NIKOLIĆ

 

BRANKO NIKOLIĆ

(Zemun, 24. studenoga 1949. – 22. prosinca 2020.)

U Zemunu je 22. prosinca 2020., u 72. godini života, preminuo novinar, publicist, urednik i zagonetač Branko Nikolić.

Bijaše pravnikom po struci. Enigmatikom se počeo baviti tek u 90-im godinama prošloga stoljeća. Prvi mu je rad, naime, bila skandinavka objavljena u PAN zabavniku iz 1994. Otada pa do smrti objavio je oko 3.000 radova među kojima pretežu križaljke i premetaljke.  Njegov najpoznatiji pseudonim bio je Branik. Listovi u kojima je surađivao bili su Politika HUPER, HUPER enigmatika, Eureka velika i mala, HUPER razbibriga, PAN zabavnik, Beokviz, PAN skandi, Novosti Enigma, Rebus, Bravo skandi, Domino, Odmor, Politika Razbibriga, Marbo, Večernje novosti, Dom i porodica, Vitez ...

Bio je članom UE „Vuk Karadžić“ i EK „Nova zagonetka. Predstavljen je u Leksikonu srpskih enigmata iz 2007. Kao pučki kroničar objavio je sedam knjiga vezanih uz Zemun i njegove stanovnike: Zemunski motivi I i II, Zemunci i Zemunke, Zemunke i Zemunci, Priče zemunskih alasa, Zemunci u raljama OZNE i UDBE, Gardoške priče.

Tijelo Branka Nikolića kremirano je, a urna s pepelom položena je na Bežanijskome groblju u Beogradu. Neka počiva u miru!

Nekrologije

3 komentara:

Zdravko kaže...

Neka mu je laka zemlja.
Saučešće porodici!

Nedjeljko Nedić kaže...

Nisam ga poznavao, niti gospođu koja je također zagonetačica.

Anonimno kaže...

Hvala ti Nedjeljko na objavi o smrti Branika i na informativnom tekstu o njemu.

Tekst o njemu će biti objavljen na sajtovima/blogovima ESS i Nove zagonetke a poseban prilog u VESNIKU N.Z. i VUKOVOM KOVČEŽIĆU.

Vlašar