ponedjeljak, 18. siječnja 2021.

Kriptogramologija (98)

U prvim godinama djelovanja Enigmatskog udruženja Bjelovar njegovim je članom bio i Zagrepčanin Josip Derenčin, po profesiji pravnik. Bio je član Poslovnog odbora u razdoblju od 1973. do 1975. kada je svojim znanjem pomagao u oblikovanju normativnih akata EUB-a.


Josip Derenčin rođen je u Banja Luci 9. veljače 1911. godine. Prvu zagonetku objavljuje 1930. godine u listu Sfinga Rebus potpisanu pseudonimom Jode. Nakon toga sljedećih osam godina stalni je suradnik ovog časopisa. Sedam zagonetaka objavio je i u Rebus Razonodi 1930. Njegovo zagonetačko djelovanje nije do kraja istraženo, no zabilježeno je da je surađivao u zagrebačkoj Zagonetki (1956.), osječkom Rebusu 1959. godine i Čvor Razbibrizi 1973. Vladimir Vrđuka uvrstio je neke njegove zagonetke u svoj Priručnik za sastavljanje i rješavanje zagonetaka sa uputom i leksikonom (Zagreb, 1933.). Zagonetke je objavljivao i u nekoliko nezagonetačkih listova o čemu nema preciznijih podataka od činjenice koju je naveo u Upitniku za LZJ iz 1987. godine. Objavio je nekoliko stotina zagonetaka, većinom križaljaka, premetaljaka i šarada. Radovi su potpisivani i šiframa Jo-De i De-Jo.

Josip Derenčin preminuo je u Zagrebu 22. srpnja 1985, godine i grob mu se nalazi na zagrebačkom groblju Mirogoj.

U osječkom Rebusu br. 95 od 1. siječnja 1962. pronašao sam na osmoj stranici današnji kriptogram s kojim se upisao među sastavljače ove zagonetke – kriptogramiste.

Štef

3 komentara:

zvonko kaže...

Rješenje:šarada.Ključ:asocijativna zamjena (opere se zamjenjuju njihovim skladateljima-Arne,Doniceti,Albin,Rosini Auber Širplo) i izbor prvog slova slijedom visine nota od najniže do najviše(1-k).

Nedjeljko Nedić kaže...

Onda je to obrtajni kriptogram.

zvonko kaže...

Takav pojam ne postoji u mojem viđenju kriptograma jer je u njima moguć smjer u više smjerova što je opet uvjetovano o vrsti skupa slova.Ovo je skup skupova slova (plošni skup A2 u kojem je x=6 skupova slova) pa je slijed od x do 1 što u ovom slučaju jest obrnuti slijed.