ponedjeljak, 21. lipnja 2021.

Kriptogramologija (120)

Hrvatski zagonetački velemajstor dr. sc. Slavko Peleh (1937.-2020.) bio je svestrani zagonetač, odgonetao je i sastavljao razne zagonetke, istraživao povijest zagonetaka, pisao teorijske priloge i knjige o zagonetkama, bio organizatorom raznih okupljanja zagonetača širom bivše države i sudionikom desetak skupova zagonetača širom svijeta, urednikom zagonetačkih rubrika i listova, kroničar i kritičar enigmatskih zbivanja za života… I gotovo da nije bilo ni jednog trenutka koji ne bi posvetio zagonetkama i svemu što se događalo oko njih.


I kao svi zagonetači za zagonetke se počeo zanimati u mladosti, za vrijeme školovanja na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. U to doba prvu križaljku objavljuje u 80. broju osječkog Rebusa (15. svibnja 1961.). U početku je bio samo sastavljač pa su mu zagonetke tiskane u enigmatskim listovima toga vremena Džepnoj križaljci, Enigmi i Razonodi miliona. U Ogulinu je planirao pokrenuti svoj enigmatski list MEČ (Mali enigmatski časopis), no pojavom Enigmatskog udruženja Bjelovar (1968.), postaje jedan od najvrjednijih članova toga društva narednih pedeset godina. Kasnije je sastavljao znatno manje ali sve svoje snage usmjerio je prema afirmaciji zagonetača i zagonetaštva u društvu. Za svoj zagonetački rad i doprinos hrvatskom i svjetskom zagonetaštvu Zagonetačko društvo Čvor nagradilo ga je Plaketom za životno djelo 2018. godine.


O Slavku Pelehu ili Ediju Panasu pisalo se posljednjih godina u više navrata, pa ovom prigodom samo za ovu rubriku donosim jedan njegov kriptogram iz 124. broja osječkog Rebusa s datumom 29. studenog 1963.

Štef

4 komentara:

Aljoša Vuković kaže...

Dan Republike (Uzimaju se slova iz oznaka kemijskih elemenata s tim da se eliminiraju y iz dispozija i r iz erbija)

Aljoša Vuković kaže...

i r iz Argona

Anonimno kaže...

Ovaj kriptogram je drug Tito posebno pohvalio.

Nedjeljko Nedić kaže...

Valjda je točno. Zašto je uzeo kemijska počela kada je imao ogroman izbor tematskih pojmova?