ponedjeljak, 23. kolovoza 2021.

Kriptogramologija (129)

Današnji kriptogram objavljen je u posebnom izdanju Vjesnikova kviza Ljeto ´85. a osmislio ga je, tada hotelski djelatnik iz Bosanske Dubice, Josip Đukić. Kao mladić Josip je bio perspektivni zagonetač, ali poslije 1990. godine i nema puno valjanih podataka o njegovoj zagonetačkoj aktivnosti i malo toga može se dodati onome što je napisano u odrednici o njemu u Leksikonu zagonetača Jugoslavije (1988.).


Josip Đukić rođen je u Bosanskoj Dubici 3. ožujka 1955. godine, a u rodnom mjestu je završio osnovnu i srednju školu. U svijet zagonetaka dospio je objavom prve klasične križaljke u Čvor razbibrizi br. 193 od 18. svibnja 1974. godine, a nakon toga u tom listu svake godine objavljuje po nekoliko zagonetaka do prestanka izlaženja lista. Objavljivao je zagonetke i u Čvor Križaljci, Mini Čvoru, Skandi Čvoru, Studiju, a od 1979. do 1985. godine njegove zagonetke mogu se naći i u  Vjesnikovom kvizu i njegovim posebnim sezonskim izdanjima. Neke od stotinjak objavljenih zagonetaka, potpisane su osim punim imenom i prezimenom i pseudonimom Đuka.


Zagonetački teoretičari drže da je pridonio teoriji sitnih zagonetaka osmislivši dvostruku sinonimnu mijenjaljku čiji prvi primjerak je objavljen u Čvor Razbibrizi br. 318 od 12. rujna 1978. godine.

Štef

4 komentara:

Nedjeljko Nedić kaže...

Ovo je prilog broj 8.300!!!

Luka kaže...

godišnji odmor (slova između istih slova)

Aljoša Vuković kaže...

Bravo Nedjeljko!!!

Nedjeljko Nedić kaže...

Tako je, Luka!