nedjelja, 22. kolovoza 2021.

Zagonetači su i pjesnici (20) – VLADIMIR JURČIĆ

 

VLADIMIR JURČIĆ

(Bjelovar, 24. rujna 1910. – Jazovka, svibnja 1945.)

Slavist, književnik, kritičar, novinar, urednik i zagonetač. Surađivao je u Ilustrovanome listu, Svijetu i Omladini. Za života objavio je: Lirika, 1932. (zajedno s J. Hitrecom i I. G. Kovačićem), U metropoli (pjesme, 1932.), Ogledalo vremena (s Petrom Bakulom, Vladom Mađarevićem i Novakom Simićem, pjesme, 1936.), Svijetli vidici (pjesme, 1940.), Hrvatska književna kritika (sintetički prikaz od Vraza do danas, 1937.) i Kako su umirali hrvatski književnici i umjetnici, 1846. - 1936.) (1936.), dok mu je posmrtno objavljena stihozbirka Vječna straža (izabrane pjesme, 1993.).




(iz knjige Marice Kurtak i Vladimira Strugara „Ogledalo vremena“ (život i književno stvaralaštvo Vladimira Jurčića), ogranak HPKZ-a Bjelovar, Bjelovar, 1999., str. 38, 43 i 49)

Stihotvorac

3 komentara:

Neki Tip kaže...

Na žalost, kada je knjiga pisana, nisam znao koliki je bio enigmatski doprinos Vladimira Jurčića. Suizdavač knjige je bilo Zagonetačko društvo Čvor, čini mi se da sam naveden kao urednik. No nebitno, važnije je da danas znamo više o enigmatskim radovima Jurčića nego što se znalo u vrijeme tiska LZJ (1979.). U "Ogledalu vremena" navedeni su listovima u kojima su objavljene njegove prve pjesme, ali stihovne i ine zagonetke su zaboravljene.
Da zaključim sa sažetim podacima: Prvu zagonetku je objavio u Omladini 1928. godine, potom u naredne dvije godine objavljuje više od dvije stotine zagonetaka u Anđelu čuvaru, Mladosti, Obitelji, Omladini, Sfingi i Svijetu. Neke njegove zagonetke je 1933. godine Vladimir Vrđuka uvrstio u svoj "Priručnik za sastavljanje i rješavanje zagonetaka s uputom i leksikonom".

Nedjeljko Nedić kaže...

Ja Vrđukinu knjigu nemam. Jučer sam prelistavao bibliografije i našao sam ga u Omladini pa sam dodao taj podatak.

Neki Tip kaže...

I dalje ti nedostaju Anđeo čuvar, Mladost, Obitelj pa i enigmatski časopis Sfinga.