ponedjeljak, 18. travnja 2022.

Kriptogramologija (163)

Na zagonetačkom nebu 1948. godine zabljesnulo je još jedno ime o kojemu do sada nije pisano. Radi se o Mirku Šmitu koji je te godine u zagrebačkom Problemu objavio čak 65 raznovrsnih zagonetaka: posjetnice, premetaljke, rarebusi, objave vjenčanja, magični likovi, križaljke, slogovni kvadrati 4 x 4, kriptogrami i dr. Te godine bio je jedan od uspješnijih autora zagonetaka u tom listu, no već iduće godine zabilježena su samo dvije njegove zagonetke.

Tko je Mirko Šmit teško je otkriti. Prema nekim podacima najvjerojatnije je rođen u Zagrebu 1927. godine ali drugih podataka nema. Umro je u Zagrebu u osamdeset i devetoj godini (7. lipnja 2016. godine) i pokopan na zagrebačkom groblju Mirogoj.

Mirko Šmit objavio je još jednu zagonetku u zagrebačkom Rebusu 1952. a postoji i bilješka da je zagonetku (ili više njih) objavio u Vjesnikovu kvizu 1989. godine.


Među sedamdesetak zagonetaka nalazi se i više kriptograma a onaj objavljen u Problemu br. 42 od 16. listopada 1948. godine donosim u ovom prilogu.

Štef

3 komentara:

IlijaO kaže...

NAGRADNI NATJEČAJ ( svako treće slovo, rakovim korakom )

zvonko kaže...

Točno.

Nedjeljko Nedić kaže...

Da!