četvrtak, 27. listopada 2022.

Idemo na XXXVIII. SOZAH (15)

 

NA OMIŠKOJ STINI

Prije trideset godina je na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu prvi put izvedena pjesma Na Omiškoj stini. Autor teksta je Pere Picukarić, a obradu za  klapsku izvedbu priredio je maestro  Dušan Šarac.


(Kviskoteka broj 1364, 2. VII. 2021., str. 36)

Grad Omiš je pjesmu Na Omiškoj stini proglasio  svečanom pjesmom Grada Omiša. Uz grb i zastavu, Grad Omiš predstavlja se svojom svečanom pjesmom i njome se izražava pripadnost Gradu Omišu. Svečana pjesma rabi se sukladno odredbama Statuta Grada Omiša, na način kojim se ističe ugled i dostojanstvo Grada Omiša. Tako je odana izuzetna čast i priznanje autorima koji su svojim djelima obilježili našu glazbenu scenu, a osobito klapsku pjesmu. Tko je  autor stihova omiške svečane pjesme?

Pere Picukarić

(27. rujna 1947., Kamenmost u općini Podbablje)


Diplomirani je pravnik u zasluženoj mirovini. Uglazbljeno mu je oko 400 pjesama na raznim nosačima zvuka. Autor je stihova brojnih skladbi koje je uglazbio maestro  Dušan Šarac, a izvedene su se na večerima novih skladbi Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.

Evo nekoliko naslova: Ajde Mare (1983), Šta je lipo, kratko traje (1984), Meni fali ruka muška (1985), Šijavica (1986), Na omiškoj stini (1992), Noćas ćemo zapivati (1994), Žižula (1995), Mi (1996), Kap jubavi (1997), Nema bojeg (2002), Libar od života (2004), Adio ti, dušo (2005).

Njegove su stihove uglazbili brojni skladatelji i osvojili brojne nagrade na festivalima diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Tako je 2006. u Splitu nagrađen kao najbolji njegov tekst pjesme Ma ne soli more. Stihove njegovih pjesama izvode, osim klapa, brojni sastavi i pjevači: Mišo Kovač, Tomislav Ivčić, Ivo Fabijan, Mladen Grdović, Dražen Žanko, Milo Hrnić i dr. Objavio je audiokasetu Ban Jelačić opet među nama i knjižicu Život, vjera i duhovni lik hrvatskog kardinala Alojzija Stepinca (1991.).

Počasni je građanin Grada Omiša od 2004.  Posebna mu je počast iskazana  i tako što su na spomeniku klapskoj pjesmi (na zapadnom ulazu u Omiš!) na postamentu prenešeni stihovi iz spomenute svečane pjesme Grada Omiša.

Iulianus

3 komentara:

Esad L kaže...

CRPEĆI KAP I URE! (Pere Picukarić)

Nedjeljko Nedić kaže...

Dobro si to ispremetao.

A čovjek ima vrlo zanimljivo prezime o kojemu pisah na blogu.

Бранислав Никић kaže...

Ima i dobra čitaljka :)