ponedjeljak, 23. siječnja 2023.

U spomen (55) – DUŠKO LAZIĆ

 

DUŠKO LAZIĆ

          (Koprivna kraj Modriče, 20. veljače 1934. – Beograd, 16. siječnja 2023.)


У Београду је у 89. години преминуо наш велики другар и врсни састављач укрштених речи Душко ЛАЗИЋ, раније члан Енигматског клуба «Београд» и Удружења енигмата «Вук Караџић» из Београда, а касније, од 2006. године до своје смрти, веома активан члан београдског Енигматског клуба «Нова загонетка».

Завршио је Вишу геодетску школу у Београду. Цео радни век провео је у Београду радећи као геодетски инжењер у Републичкој геодетској управи, Градском геодетском заводу и Републичком геодетском заводу. По пензионисању био је стални судски вештак за област геодезије.

Први покушај састављања укрштеница имао је 1967. године. Тада је послао одређен број радова београдској «Енигми», али му они нису објављени због неадекватних ликова, који нису били у складу са оним што је тражила редакција. Ипак, те године «Политика експрес» објављује му известан број укрштених речи. После тога, прави дужу паузу све до 1992. године, када му опет «Политика експрес» објављује неколико радова, да би затим уследила интензивнија сарадња и са другим дневним и енигматским листовима. Углавном се бавио састављањем класичних укрштених речи и скандинавки и објавио је око 3.000 састава. Укрштенице је објављивао у низу енигматских и неенигматских листова и часописа: «Балкан мозаик», «Браво», «Вечерње новости», «Експрес политика», «Енигма Вијести» (додатак недељном издању подгоричких «Вијести»), «Енигманија», «Еурека», «Еурека плус», «ИКС», «Квиско», «Марбо», «Марбо плус», «Мини Марбо», «Новости енигма», «Политика», «Политикин магазин», «Разбибрига», «Ребус», «Скандикс», «Тип топ» (велики и мали формат), «Хит», «Шарада», издања новосадског «Маркет-принта», као и у другим.

Био је противник употребе рогобатних речи у укрштеницама, коришћења измишљених и непостојећих речи, као и кованица, а само ради тога да би се «спасла» одређена комбинација. Залагао се за језички «чисту» енигматику. Радови му нису оптерећени «белинама», али су били са лепим речима и њиховом великом прожетошћу, тако да су имали пријатан визуелни изглед и били привлачни за решаваче. Радови су му релативно лаки за решавање јер се трудио да у њих уврсти што више опште познатих речи и израза, јер је решивост састава за њега била на првом месту. Што се тиче укрштеница посебно је задужио Енигматски клуб «Нова загонетка», који је од сарадње са новосадским «Маркетпринтом» финансирао део својих активности. У издањима ове куће «Љубавни викенд роман», у сарадњи која је трајала од 2002. до 2022. године, објављено је укупно 1.560 скандинавки, од 35 аутора, при чему је Душко ЛАЗИЋ био аутор 421 састава, далеко више од свих осталих аутора радова.

Радовно је присуствовао Сусретима енигмата Србије, све док га болест није спречила у томе. Тако је пrисуствовао на свих 19 скупова српских енигмата који су одржани до 2021. године. Учествовао је активно у свим активностима енигматских асоцијација којима је припадао, а дуже време је био и члан Председништва Енигматског клуба «Нова загонетка». Представљен је у «Лексикону српских енигмата» из 2007. године, у књизи «Укрштање речи у српској енигматици» из 2014. године, као и у «Лексикону загонетача БиХ» из 2020. године.

 Душко ЛАЗИЋ је увек остављао позитиван утисак на све оне који су се дружили са њим, био је саговорник какав се само пожелети може. Ненаметљив, а убедљив и увек праведан, без улажења у дискусије и расправе које ничему не воде. Зато ће остати у трајном, пријатном сећању код свих оних који су имали прилику да га упознају и да се друже са њим. Уз захвалност за све оно што је дао српској енигматици, како у стваралачком, тако и у друштвеном смислу, остаће трајно забележен на српској енигматској сцени за сва времена.

Нека му је лака земља и нека почива у миру.

(MIroslav Lazarević, preuzeto s bloga Nove zagonetke)


Nema komentara: