srijeda, 25. siječnja 2023.

U spomen (56) – VJEKOSLAV SULIĆ


Vjekoslav Sulić

(1938.-2022.)

Napustio nas je još jedan član naše zagonetačke zajednice, a da za njegov odlazak saznajemo gotovo mjesec dana kasnije. Na žalost tako je to kad praktički više i ne postoji Zagonetački savez Hrvatske čija bi jedna od zadaća bila redovno praćenje zbivanja u hrvatskom zagonetaštvu.


Vjekoslav Sulić je rođen 24. srpnja 1938. godine. Gimnaziju je završio u Vinkovcima, a radni vijek proveo je u kombinatu Saponia na raznim poslovima. Bio je sportaš i kasnije sportski radnik, prvo u Judo klubu Mladost, potom u Streličarskom klubu Saponia, čiji je bio osnivač. Posljednjih desetljeća došla je do izražaja i njegova sklonost prema haiku poeziji. Posvetio se pisanju pjesama u kojima stihovima priziva sklad, mjeru, vrijednost, jedinstvenost i cjelovitost života. U prvom desetljeću izdao je tri knjižice haiku pjesama jednostavnih naziva – Slike, Dug i Gle! za koje ljubitelji haiku poezije tvrde da su baš jedinstvene.

No, njegova zagonetačka aktivnost je zanemarena. Istina i nije suviše istražena, a o njemu kao zagonetaču malo se pisalo. U zagonetačkom stvaralaštvu imao je bljeskove, no nije se dugo zadržao. Prvu zagonetku objavio je 2. srpnja 1955. godine u 190. broju beogradske Enigme. Veću aktivnost pokazao je kao suradnik Čvor Razbibrige gdje je od 1972. do 1975. objavio  više od sto pedeset zagonetaka, najviše rebusa. Objavljivao je u Feniksu (2000.-2002.), Osmosmjerki (Bj), Predahu (1974.-1979.) i Vjesnikovom kvizu (1976.-1991.). Drži se autorom više od četiristo rebusa, većinom ilustriranih crtežima kakve je u hrvatsko zagonetaštvo uvelo uredništvo Čvor Razbibrige.

Vjekoslav Sulić preminuo je 23. prosinca 2022. godine i posljednje počivalište našao je na osječkom Centralnom groblju.

Štef

4 komentara:

Neki Tip kaže...

Bila je mala trilema - gdje je rođen Vjekoslav Sulić? Zrenjanin, Vinkovci ili Beograd. Problem sam razriješio razgovorom s njegovim sinom Borisom, koji je znao da se pričalo da je Vjekoslav rođen u Zrenjaninu ali da za to nema materijalnog dokaza. Podatak da je rođen u Vinkovcima isto je netočan, a objavljen je u jednom novinskom prisjećanju nakon Vjekoslavove smrti. Dakle, Sulić je rođen u Beogradu. To potvrđuje i podatak koji imam zabilježen u njegovom upitniku za Zagonetački leksikon.

Anonimno kaže...

Čovek ne zna gde mu je rođen otac, smejurija

Neki Tip kaže...

Vjekoslav je kao dijete došao u Vinkovce, tu je završio tri razreda gimnazije a četvrti razred završio je i maturu je položio u Osijeku.
"Slike" i "Dug" su zbirke pjesama, dok je "Gle!" zbirka haiku poezije.

Anonimno kaže...

Onda nisu jedinstvene...